Breaking Barriers in Communication to Ensure Accessible Safety Communication in Multicultural and Multilingual Organizations - Pakarinen, Ada (My University, 2025)
Saavutettava turvallisuusviestintä mahdollistaa ja edistää yhdenvertaisen tiedonsaannin turvallisuuteen liittyvistä keskeisistä tiedoista huomioimalla ihmisten eriävät taustat ja lähtökohdat. Työyhteisöjen monimuotoistuessa selkeän ja ymmärrettävän turvallisuusviestinnän tarve ja merkitys korostuu entisestään, joka toimii tässä tutkimuksessa tarkastelukohteena. Tarkoituksena on selvittää turvallisuusviestinnän saavutettavuutta monikulttuurisissa ja -kielellisissä organisaatioissa. Tähän liittyen tarkastellaan viestintään liittyvien esteiden muodostumista ja miten nämä esteet voivat hankaloittaa turvallisuusviestinnän sisäistämistä sekä lopulta saavutettavan turvallisuusviestinnän toteutumista. Tutkimus on toteutettu toimeksiantona If Vahinkovakuutukselle. Tutkimuksen teoriaosuudessa vastataan tutkimuksen ensimmäiseen tavoitteeseen, jossa tunnistetaan keskeiset viestinnän esteet, jotka heikentävät turvallisuuteen liittyvien tietojen ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta monikulttuurisissa ja -kielellisissä työpaikoissa. Tähän luotu teoreettinen viitekehys toimii tutkimuksen empiirisen osan perustana. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu yhdeksästä teemahaastattelusta. Haastattelut toteutettiin 8.5.–25.6.2025 välisenä aikana ja niistä koostuva aineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimuksen toiseen tavoitteeseen liittyen empiirinen aineisto paljasti, kuinka viestinnän esteet ovat vahvasti sidoksissa siihen, miten työntekijät tulkitsevat tuvallisuusviestinnän ymmärrettävyyden ja lopulta sen soveltamisen omassa työympäristössä. Näin ollen haastatteluaineistosta havaittiin kaksi ulottuvuutta, jotka voidaan liittää kulttuuriperäiseen viestintäesteeseen: työntekijöiden eriävät käsitykset riskeistä ja turvallisuudesta ja asenteet ja motivaatio turvallisuusohjeita ja niiden noudattamista kohtaan. Aineistosta tunnistettiin myös kieleen pohjautuva viestintäeste, johon on sidoksissa kolme keskeistä ulottuvuutta: kielitaito, turvallisuusviestinnän monimutkainen käsitteistö sekä monikielinen viestintä ja epäviralliset käännökset. Nämä esteet eivät ainoastaan ole yhteydessä olennaisen tiedon omaksumiseen, mutta myötävaikuttavat samalla selkeän, saavutettavan viestinnän toteutumiseen. Kolmas tutkimustavoite täsmentyi empiirisen aineiston analyysissä, jossa tarkasteltiin yritysten hyödyntämiä viestintäkäytäntöjä saavutettavan turvallisuusviestinnän toteuttamisessa sekä näiden pohjalta luotuja parannusehdotelmia. Haastatteluaineiston pohjalta havaittiin, kuinka turvallisuusviestinnän saavutettavuuden merkityksellisyys tunnistetaan yrityksissä, mutta nykyiset epäyhtenäiset käytännöt johtavat siihen, että viestintä ei tavoita kaikkia työntekijäryhmiä tasavertaisesti. Havaittujen haasteiden pohjalta luoduissa ehdotelmissa korostui käännösten yhdenmukaistaminen, esihenkilöiden viestintätaitojen kehittäminen, ja multimodaalisen viestinnän edistäminen. Saavutettavan turvallisuusviestinnän toteutuminen edellyttää siis ennen kaikkea nykyisten käytäntöjen kriittistä tarkastelua sekä johdonmukaista lähestymistapaa organisaation kaikilla tasoilla, jossa huomioidaan kielellinen ja kulttuurinen moninaisuus.
Keywords: fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|