Työ tekijänsä palkitsee. Vai palkitseeko? : Sairaanhoitajien palkitseminen keskijohdon näkökulmasta erikoissairaanhoidossa - Enckell, Jenni (My University, 2022)
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä on Suomessa muuttumassa ja uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuonna 2023. Tulevan muutoksen keskellä on syytä tarkastella, miten saadaan ammattitaitoista henkilökuntaa houkuteltua töihin ja myös pysymään alalla, jolloin voidaan jatkossakin taata kuntalaisille laadukas ja hyvä terveydenhuolto ympäri Suomea. Työntekijöiden motivointi ja palkitseminen ovat keskeisiä näkökulmia tähän. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää erikoissairaanhoidossa viiden yliopistosairaalan ylihoitajilta heidän kokemuksiaan sairaanhoitajien palkitsemisesta, palkitsemisen vaikutuksista ja perusteista sekä palkitsemiskeinoista. Tarkoituksen pohjalta esitetään kolme tutkimuskysymystä: millaisia vaikutuksia ylihoitajat kokevat sairaanhoitajien palkitsemisella olevan, millaisin perustein ylihoitajat voivat palkita sairaanhoitajia ja millaiset sairaanhoitajien palkitsemiskeinot ylihoitajat kokevat hyvinä. Tutkielman teoreettinen osuus keskittyy motivaatioon ja palkitsemiseen. Tutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen ja taustalla on induktiivinen sekä fenomenologinen lähestymistapa, sillä tarkoituksena on selvittää tutkittavien kokemuksia sekä toiveita ja pyrkiä ymmärtämään tutkimuksen aihetta tutkittavien näkökulmasta. Tutkimusaineisto kerättiin kevään 2022 aikana sähköisellä survey- tutkimuskyselyllä, johon vastasi yhteensä 17 ylihoitajaa Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistosairaaloista. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisesti sisällönanalyysin avulla. Tutkimusaineistosta nousi esiin neljä keskeistä johtopäätöstä. Ensinnäkin palkitseminen vaikuttaa sairaanhoitajien motivoimiseen, kannustamiseen, sitouttamiseen ja kiittämiseen. Palkitsemisesta nähdään olevan hyötyä, mutta myös haittaa riippuen sen vaikutuksesta yksilön ja työyhteisön tunteisiin ja käyttäytymiseen. Lisäksi tähän vaikuttavat palkitsemisen taustalla olevat arvoperusteet, joita ovat palkitsemisen läpinäkyvyys, tasa-arvoisuus, johdonmukaisuus ja perusteltavuus. Toiseksi esiin nousevat palkitsemisen perusteet, joita ovat suorituksiin ja tuloksiin, työyhteisötaitoihin sekä muihin perusteisiin pohjautuva palkitseminen. Kolmanneksi palkitsemiskeinot ovat hyvin samankaltaisia kaikissa yliopistosairaaloissa. Neljänneksi ylihoitajat kokevat jo olemassa olevat palkitsemiskeinot hyvinä. Näitä ovat pienet palkkiot ja huomionosoitukset, rahalliset palkkiot ja työhön liittyvät palkkiot. He kuitenkin toivovat mahdollisuutta palkita sairaanhoitajia useammin ja ketterämmin. Erityisesti toiveena on saada oma budjetti ja näin ollen mahdollisuus nopeaan palkitsemiseen, jonka he kokevat antavat välittömän palautteen työntekijälle.
Keywords: palkitseminen; motivaatio; sairaanhoitajat; erikoissairaanhoito; keskijohto; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|