Kannattava ja kannustava palkitseminen - Knaapila, Ville-Pekka (My University, 2015)
Tässä Pro Gradu –tutkielmassa tarkastellaan case yritystä kahden eri osaston osalta, jot-ka ovat tutkielmassa nimetty ”Osasto 1” ja ”Osasto 2”. Osastot ovat valittu yrityksestä niiden erilaisten palkkiomallien vuoksi. Osasto 1:ssä palkkiomallina toimii osaurakka-palkka ja osasto 2:ssa on käytössä palkkiopalkka. Yrityksen nimeä ei mainita, sillä työ voi pitää sisällään tietoa, mitä yritys ei halua julkaista. Tutkielma on jaettu teoriaosuuteen, sekä empiiriseen osuuteen. Teoriaosuudessa tarkas-tellaan palkitsemiseen liittyvää kirjallisuutta, artikkeleita ja tutkimuksia. Teoriaosuuden on tarkoitus luoda yleiskatsaus palkitsemisen perusteista ja syistä yrityksen kannalta. Palkitsemiseen liittyviä teorioita on kuvattu teoriaosuudessa. Empiirisen osuuden kirjoittamiseen on käytetty pohjatietona case yrityksen tilastodataa sekä johdon haastatteluita. Tilastollista dataa kerääntyi yhteensä satojatuhansia rivejä Excel –taulukoita sekä kymmeniä datan perusteella tehtyjä kuvaajia. Tutkimuksen yhte-nä tärkeimpinä osuuksina näkisin työskentelyni case yrityksessä, työn sisältämät haastat-telut ja johdon kanssa yhdessä tehdyt kuvaajat sekä niiden analysoinnin. Kuvaajien ana-lysointi onnistui yllättävän helposti, kun kaikki kuvaajia tutkineet henkilöt tulkitsivat niitä samalla tavalla. Tämän lisäksi kuvaajien antaman tiedon tueksi työnjohto vahvisti niin kutsutut väittämät tosiksi. Eräs väittämistä oli, että viikonlopulle painottuneet yli-työt toimisivat palkitsemistyökaluna paremman puutteessa. Empiirisen osuuden pääta-voitteena oli tutkia palkkiomallien kannattavuutta ja kannustavuutta yrityksen näkökul-masta, tämän takia yksittäisten työntekijöiden haastatteluita ei suoritettu. Tutkielman tuloksena ei syntynyt uutta palkkiomallia, vaan analyysi nykyisen mallin toimivuudesta ja tutkimuksen alussa havaituista epäkohdista. Epäkohtien tutkimustulok-set antavat selvän kuvan siitä, mikä aiheuttaa havaitut ongelmat ja mikä voisi olla ratkai-su niiden poistamiseksi. Yhtenä mahdollisuutena työn aloitusvaiheessa pidettiin sitä, ett-ei tehtäisikään uutta palkkiomallia, vaan nykyistä mallia analysoimalla ja analyysin perus-teella sitä parantelemalla voitaisiin säilyttää nykyiset mallit.
Keywords: Kannustava; kannattava; palkkiomalli; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|