Saneerausyrittäjän komptenssi koetuksella - Karppinen, Aki (My University, 2010)
Yrityksen ajautuessa kriisiin voidaan yritys asettaa konkurssiin eli yritys likvi-doidaan tai sen toimintaa jatketaan yrityssaneerauksen turvin eli yritys pyritään tervehdyttämään. Yrityksen kriisiin johtaneiden syiden tutkimukset keskittyvät sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Ulkoisia tekijöitä ovat yritysjohdosta riippumattomat syyt, kuten talouden suhdanteet tai muutokset kilpailutilanteissa. Sisäiset tekijät ovat yritysjohdon epäonnistumisista aiheutuneita. Tutkimusten perusteella tiedetään, että pelkästään ulkoisista syistä ajautuu kriisiin vain joka kymmenes yrityksistä. Sen sijaan noin puolessa tutkituista tapauksista voidaan osoittaa, että yritysjohto on yksin syypää kriisiin. Tämä tutkimuksen tavoitteena on löytää mahdollisia selityksiä yrityksen kriisille tutkimalla sisäisiä tekijöitä yrityssaneerauksessa olevien yrittäjien ja erityisesti heidän osaamisensa kautta. Tutkimus suoritetaan vertailevana kvantitatiivisena analyysina. Vertailussa ovat saneerausyrittäjät itsearvioinnein, yrittäjät itsearvioinnein ja yrityssaneerauksen selvittäjät arvioimalla saneerausyrittäjiä. Arvioinnit on suoritettu yrittäjältä vaadittavien taitojen pohjalta. Tutkimuksen aihe on muotoutunut Vaasan yliopiston ja Tekesin yhteisprojektin ”Yrityksen maksukyky ja strateginen johtaminen” tavoitteista. Yleisesti tutkimuksen tuottamista tuloksista voidaan sanoa, että saneerausyrit-täjät ja satunnaisotoksella valitut yrittäjät eivät poikenneet paljoakaan itsearvi-oinneissaan. Yrityssaneerauksen selvittäjät sen sijaan arvioivat saneerausyrittä-jien osaamisen huomattavasti heikommaksi kuin saneerausyrittäjät itse.
Keywords: Yrityssaneeraus; yrittäjä; selvittäjä; osaaminen; kompetenssi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|