Suhdannevaihteluiden vaikutus käyttöpääoman hallinnan ja kannattavuuden väliseen suhteeseen - Kaukkila, Ellaliisa (My University, 2022)
Käyttöpääoman hallinta on tärkeä osa yritysten taloudellista päätöksentekoa. Se käsittää lyhytaikaisten varojen ja velkojen hallinnan, joiden merkittävimmät erät ovat vaihto-omaisuus, myyntisaamiset ja ostovelat. Käyttöpääoman tehokkaalla hallinnalla on mahdollista parantaa yritysten maksuvalmiutta ja kannattavuutta, vähentää ulkopuolista rahoituksen tarvetta sekä estää taloudelliseen ahdinkoon päätyminen. Suhdannevaihtelut, kokonaistuotannon poikkeamat potentiaalisen tuotannon ympärillä, voivat lisätä tai vähentää yrityksen käyttöpääoman rahoitustarvetta vaikuttamalla kuluttajien kysyntään ja yritysten toimintaan. Lisäksi vaihteluilla on todettu olevan merkitystä käyttöpääoman hallinnan ja kannattavuuden väliseen suhteeseen. Käyttöpääoman hallinnan merkitys kannattavuudelle on havaittu voimakkaampana laskusuhdanteiden aikoina. Tutkielman tavoitteena on tutkia, vaikuttavatko yhteiskunnan talouskasvun vaihtelut, eli suhdannevaihtelut, käyttöpääoman hallinnan ja kannattavuuden väliseen suhteeseen ja millaisia vaikutukset ovat. Tutkielma toteutetaan suomalaisilla teollisuuden, tukku- ja vähittäiskaupan, kaivostoiminnan ja louhinnan, rakentamisen sekä kuljetuksen ja varastoinnin yrityksillä. Aineisto koostuu 117 yrityksen tilinpäätöstiedoista vuosilta 2013–2019. Tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysia, jossa käyttöpääoman hallintaa mitataan käyttöpääomasyklillä ja kannattavuutta kokonaispääoman tuottoprosentilla. Suhdannevaihtelut kuvataan dummy-muuttujilla, ja niiden vaikutuksia käyttöpääoman hallinnan ja kannattavuuden väliseen suhteeseen mitataan interaktiomuuttujilla. Tutkielman tulokset osoittavat, että käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden välillä vallitsee positiivinen riippuvuus. Tämä tarkoittaa, että aineiston yritykset parantavat kannattavuuttaan pidentämällä käyttöpääomasykliään. Sykliä pidentäessään yritysten tulee kuitenkin huomioida, ettei varoja ole sitoutuneena liikaa vaihto-omaisuuteen tai asiakkaille myönnettyihin myyntisaamisiin muiden investointien kustannuksella. Kun regressiomalleihin sisällytetään suhdannevaihtelut, tulokset eivät ole enää tilastollisesti merkitseviä. Tämän pohjalta todetaan, etteivät suhdannevaihtelut vaikuta käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden väliseen suhteeseen. Suhdannevaihteluiden ei havaita vaikuttavan myöskään käyttöpääomasyklin osatekijöiden ja kannattavuuden välisiin suhteisiin. Tutkimuksen pohjalta voidaan yleisesti todeta, että yritysten olisi hyvä pyrkiä ennakoimaan kansantalouden tulevaisuuden muutoksia ja ottaa käyttöpääoman hallinta osaksi jokapäiväistä taloudellista päätöksentekoa. Oikeanlaisella käyttöpääoman hallinnalla yritys pystyy vaikuttamaan kannattavuuteensa tehostavasti.
Keywords: kannattavuus; käyttöpääoma; suhdannevaihtelut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|