Perheyrityksen verosuunnittelu - Kovanen, Janne (My University, 2004)
Tutkielma muodostuu osakeyhtiöiden ja niiden omistajien etujen tarkastelusta. Tutkielman pääpaino on optimaalisen ansiotulo-pääomatulosuhteen ja osinko-palkkasuhteen tarkastelussa perheyrityksissä. Vuosina 1988–1991 toteutetussa kokonaisverouudistuksessa poistettiin osinkojen kahden-kertainen verotus ja varmistettiin osinkojen yhdenkertainen verotus siirtymällä yhtiöveron hyvitysjärjestelmään. Kokonaisverouudistuksesta huolimatta progressiivisen ja suhteellisen verotuksen epäsuhta on säilynyt ja synnyttänyt yrityksiin verosuunnittelun tarpeen omistajien pääomatulon lisäämiseksi ja verotuksen keventämiseksi. Verotuksen suunnittelu on osa yrityssuunnittelua. Tarkoituksena on ennakoida miten verot vaikuttavat yrityksen suunnitelmiin sekä verotuksellisesti edullisimman vaihtoehdon löytäminen. Pääomatulo-osuuden laskennassa on Suomessa käytössä menetelmä, jossa otetaan huomioon vain elinkeinoon kuuluvat varat ja velat. Osakeyhtiössä koko yritystulo jaetaan pääoma- ja ansiotuloksi nettovarallisuusperusteisen laskentaperusteen mukaan. Siinä kaikki se varallisuus, joka on kerryttänyt yritystuloa, tulee ottaa huomioon nettovarallisuutta laskettaessa. Tutkielman tarkoitus on selvittää perheyritysten ja niiden omistajien verosuunnitteluvaih-toehtoja yhtiöveron hyvitysjärjestelmän voimassa ollessa ja ennakoida pääpiirteissään mitä muutoksia Matti Vanhasen hallituksen kannanotto yritys- ja pääomaverotuksen uudistamiseksi sekä yhtiöveron hyvitysjärjestelmän poistuminen tuovat perheyrityksen verosuunnitteluun.
Keywords: verosuunnittelu; nettovarallisuus; yhtiöveron hyvitysjärjestelmä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|