KULTTUURIEROJEN VAIKUTUS YRITYSETIIKKAAN - TAKALO, HANNA (My University, 2008)
Yritysten eettisyys on tärkeä menestystekijä kansainvälisessä liike-elämässä ja yritysten tämän hetken suurimmat haasteet eivät kenties olekaan enää teknologisia ja taloudellisia, vaan sosiaalisia ja moraalisia. Maailmasta on tullut eettisessä mielessä haastavampi ja monimutkaisempi globalisaation myötä. Tässä tutkimuksessa pyritään ymmärtämään näitä haasteita tutkimalla kulttuurierojen merkitystä liike-elämän etiikalle. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata ja analysoida, miten kulttuuri vaikuttaa etiikkaan liike-elämässä sekä löytää vastauksia ja syitä siihen, minkälaisia eroja esiintyy kahden eri kulttuurin välillä suhtautumisessa etiikkaan liike-elämässä. Vertailtavana ovat suomalainen ja kolumbialainen kulttuuri. Tutkimus on toteutettu lomakekyselynä molemmissa maissa. Tutkielman teoriaosuudessa perehdytään yritysetiikan ja kulttuurin käsitteisiin. Kulttuuri on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittää eettiset arvomme ja sitä kautta käytöksemme. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti käyttäytymistä liike-elämän tilanteissa. Kulttuureista on erotettavissa dimensioita, jotka helpottavat kulttuureiden hahmottamista ja vertailua toisiinsa. Dimensioiden avulla kulttuuri voidaan myös yhdistää eettiseen päätöksentekoon. Tutkimuksessa Suomen ja Kolumbia, välillä oli havaittavissa eroja suhtautumisessa yritysetiikkaan. Tutkimuksessa havaittuja eroavaisuuksia pystytään selittämään näiden kahden maan eroavaisuuksilla kulttuurin eri dimensioissa.
Keywords: kulttuurierot; yritysetiikka; Kolumbia; fi=Markkinointi|en=Marketing|