Asunto-osakesijoittaminen Suomessa. Tarkastelussa Hämeenlinna, Joensuu, Rovaniemi ja Vaasa - Hepola, Hanna (My University, 2018)
Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia asuntosijoittamista yleensä sekä asioita, jotka tekevät sijoitusasunnosta kannattavan. Työ on rajattu tutkimaan nimenomaan asunto-osakesijoittamista ja siihen on valittu neljä eri kaupunkia eri puolilta Suomea: etelästä Hämeenlinna, idästä Joensuu, pohjoisesta Rovaniemi ja lännestä Vaasa, joissa sijaitsevien myynnissä olevien asuntojen tietoja on käytetty laskelmissa hyödyksi. Kohdekaupungit on valittu sillä perusteella, että ne ovat asukasluvultaan keskenään suurin piirtein samankokoiset mikä helpottaa niiden vertailtavuutta keskenään. Työssä otetaan myös kantaa siihen, onko jokin näistä kaupungeista toisia kannattavampi sijoituskäyttöön. Työn teoreettisessa viitekehyksessä, luvussa kaksi, käsitellään lyhyesti erilaisia sijoitusmuotoja, joista laajimmin luonnollisesti asuntosijoittamista. Sen lisäksi luvussa kaksi perehdytään Suomen asuntomarkkinoihin, asuntojen hintoihin ja vuokriin sekä pohditaan hyvän sijoitusasunnon ominaisuuksia. Näiden tietojen hankintaan on käytetty aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, asuntosijoittamisesta tehtyjä aiempia tutkimuksia sekä ajankohtaisia verottajan ohjeistuksia sekä lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta. Työn empiirinen osuus, luku kolme, on tehty erilaisten laskelmien sekä tilastotieteessä usein käytettyjen testien avulla. Näin on saatu konkreettisia tuloksia kannattavuudesta. Keskeisin havainto tutkimuksessa oli, että harva asunto on sijoittajan näkökulmasta kannattava ja että kannattavuuteen vaikuttaa enemmän asunto kuin kaupunki, jossa se sijaitsee. Siksi on erityisen tärkeää tehdä erilaisia laskelmia ja taustatöitä ennen asunnon hankkimista sijoitusasunnoksi. Kuitenkin yleisesti ajateltuna ja verrattuna muihin sijoitusmuotoihin, asuntosijoittaminen on turvallinen ja kannattava tapa sijoittaa etenkin tämänhetkisellä korkotasolla, kun velkavivuttaminen on mahdollista isollakin osuudella asunnon hintaan nähden. Asuntosijoittamista pidetään myös eettisenä sijoitusmuotona, sillä siinä sijoituksellaan tarjoaa jollekin toiselle ihmiselle kodin.
Keywords: Asuntosijoittaminen; sijoittaminen; sijoitusasunto; verotus; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|