Sun Tzu Sodankäynnin taidon ja Michael Porterin kilpailustrategian vertailu ja analyysi - Salminen, Katja (My University, 2006)
Tämän pro gradu tutkielman tarkoituksena on vastata kysymykseen, onko Michael Porterin viiden kilpailuvoiman malli johdettavissa Sun Tzun Sodankäynnin taidon opeista. Tutkimus on tehty kvalitatiivisen tutkimuksen menetelmien mukaisesti ja se on käsiteanalyysi, jossa vertaillaan kahta teoriaa. Perinteistä ja vanhaa näkemystä edustaa Sun Tzun Sodankäynnin taito ja toinen uusi näkemys on Michael Porterin kilpailustrategia. Tutkimuksessa perehdytään näiden kahden teoksen oppeihin, verrataan niitä toisiinsa molempiin teoksiin soveltuvien käsitteiden kautta sekä vastataan näiden teorioiden soveltumisesta edelleen liike-elämän käyttöön nyky-yhteiskunnassa. Tutkimus käsittelee strategioita monelta eri näkökannalta sekä liike-elämän että armeijoiden tarpeista. Tutkimuksen perusteella pystytään esittämään käytännössä Sun Tzun moraaliset opin sekä Michael Porterin kilpailustrategian yhtäläisyydet. Niihin vaikuttavat sisäiset ja ulkoiset tekijät, joita hyödyntämällä saadaan aikaiseksi parhaat mahdolliset työkalut. Vaikka sekä sodassa että kilpailusodassa käytössä olevat keinot ovat erittäin raakoja, on tässä tutkimuksessa kuitenkin haluttu tuoda esiin molempien teosten modernisuus ja eettisyys. Sekä Sun Tzu että Michael Porter kehottavat välttämään taisteluita viimeiseen saakka. Mikäli sotaan kuitenkin ajaudutaan, tulee se pitää mahdollisimman lyhyenä, sillä sotiminen tulee erittäin kalliiksi. Sotatilassa tappamisesta ei saa tehdä itsetarkoitusta ja molempien osapuolien tappiot tulisi pitää mahdollisimman pieninä, jotta vältyttäisiin tulevaisuuden kostotoimilta. Molemmat kirjoittajat pyrkivät ottamaan huomioon mahdollisimman humaanin näkökannan. Varsin usein kilpailutilanteessa olevat organisaatiot eivät kuitekaan käyttäydy näin vaan pikemminkin pyrkivät epäeettisesti murskaamaan vastustajansa.
Keywords: Johtajuus; kilpailu; sota ja strategiat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|