Näkökulmat ja kielelliset valinnat ideologioiden paljastajina Helsingin Sanomien Aasian hyökyaaltokatastrofiuutisoinnissa - Oksanen, Jenni (My University, 2008)
Tarkastelen tutkielmassani Helsingin Sanomien ulkomaanuutisten näkökulmia, kielelli-siä valintoja ja ideologisia piirteitä. Tutkimani uutiset käsittelevät Aasian hyökyaaltoka-tastrofia, joka sai alkunsa vuonna 2004 tapaninpäivänä sattuneesta merenalaisesta maan-järistyksestä. Uutisia on aineistossa 17 ja ne on julkaistu 28.12.2004–15.1.2005 välisenä aikana. Tavoitteenani on selvittää, millaisia merkityksiä, mielikuvia ja näkemyksiä Helsingin Sanomien hyökyaallosta kertoviin uutisiin on kirjoitettu. Pyrin tämän tutkimuksen poh-jalta havainnoimaan myös uutisoinnin mediarutiinien mahdollisia vaikutuksia uutisten ideologisuuteen. Tutkin kriittisesti esimerkiksi tapahtumasta, viranomaisista, uhreista ja olosuhteista esitettyjä näkemyksiä. Tutkimukseni on pääasiassa kvalitatiivista eli tulkit-sevaa ja kuvailevaa. Käytän myös kvantitatiivista tutkimusta työvälineenä tukemaan tul-kintaani. Analysoin Aasian hyökyaaltokatastrofia käsitteleviä ulkomaanuutisia kriittisen diskurs-sianalyysin ja systeemis-funktionaalisen kieliopin avulla. Kielen ideationaalisen meta-funktion avulla voidaan tarkastella, miten teksteissä nimitetään kohdetta ja miten nämä kohteet (esim. ihmiset) toimivat prosesseissa ja millaisissa prosesseissa he ovat mukana eli miten kieli kuvaa maailmaa. Tutkimukseni osoittaa, että hyökyaaltouutisoinnissa pääosassa olivat uhrit, kuolema, sankarit ja itse hyökyaalto. Uutisista välittyy hyvin länsimaalainen ja turismiin keskitty-vä maailma ja ideologia. Niin suomalaiset turistit kuin suomalaiset viranomaisetkin pää-sevät eniten ääneen. Tunteiden tulkkina toimivat eniten uhrit. Näkökulma on täten uuti-sissa useimmiten uhrin, joka on suomalainen turisti tai paikallinen turismityöntekijä. Uhrin tehtävä on kertoa tuntemuksistaan ja kokemuksistaan. Uutisissa on myös sankari, jonka avulla toimittaja luo konfliktin huonosti toimivien viranomaisten kanssa. Kuole-ma on uutisissa vahvasti läsnä. Uutiset vetoavat tunteisiin ja antavat tapahtumalle kas-vot. Ideologisten piirteiden taustalla uutisissa voi nähdä määrittelyrutiinit, keruurutiinit ja esitystaparutiinit. Uutisissa voi nähdä myös uutisoinnin kehityskaaren ensishokin hyökyaallon syyttelystä, uhrien tarinoiden ja viranomaisten kritisoinnin kautta toiveik-kaaseen tulevaisuuteen.
Keywords: Avainsanat: diskurssi; ideologia; katastrofi; mediarutiini; näkökulma; ulkomaanuutinen; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|