Osaamisen johtamisen haasteet yritysfuusion jälkeisessä integraatiossa - Pussinen, Katja (My University, 2017)
Tässä opinnäytetyössä on haluttu selvittää, mitä haasteita osaamisen johtamiseen liittyy yritysfuusion jälkeisessä integraatiossa. Lisäksi työssä on keskitytty siihen, minkälaisilla hyvillä käytänteillä fuusionjälkeistä integraatiota voidaan tukea. Opinnäytetyön kirjallisuuskatsaus koostuu osaamisen johtamisen tarkastelusta. Aihetta on lähestytty erityisesti integraation vaiheiden, johtamisen ja muutosprosessin sekä näihin liittyvien riskien näkökulmasta. Lisäksi katsauksessa on tuotu esiin organisaatiokulttuurin yhdistämiseen ja viestintään liittyviä teemoja. Henkilöstöhallinnolla on merkittävä rooli integraation läpi viemisessä ja siksi myös se on huomioitu kirjallisuuskatsauksessa. Tutkimus on kohdistunut ihmisiin ja heidän osaamiseensa ja erityisesti osaamisen linkittämiseen integraatiotilanteeseen. Työssä on nostettu esille muutoksen tuomat haasteet sekä tekijöitä, joilla muutostilannetta ja syntynyttä epävarmuutta voidaan helpottaa. Tutkimus on toteutettu yritykselle, jonka henkilöstö on ollut mukana yritysfuusion jälkeisessä integraatiossa. Tutkimuksen lähestymistapa on kvalitatiivinen. Aineisto on kerätty haastattelemalla yrityksen toimihenkilöitä. Tutkimus on luonteeltaan narratiivinen. Mallitarnoiden avulla laaja aineisto saatiin tiivistettyä ja voitiin varmistaa henkilöiden anonymiteetin säilyminen Aineiston analysoinnin ja havaintojen perusteella työssä on nostettu esiin osatekijöitä, joilla on merkitystä integraatiotilanteessa osaamisen ja suorituksen johtamiseen sekä yksilön että yrityksen näkökulmasta. Merkittävässä roolissa ovat viestintä, johtaminen, suunnitelmallisuus ja rehellisyys. Aineiston pohjalta on laadittu henkilöstöintegraatiolle neljän askeleen malli. Sen mukaan erilaisten toimenpiteiden kautta voidaan vaikuttaa integraation onnistumiseen ja yrityksen strategisten tavoitteiden saavuttamiseen mutta myös henkilöstön kokemukseen integraatiosta ja työhön liittyvistä elementeistä.
Keywords: osaamisen johtaminen; fuusion jälkeinen integraatio; hr; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|