Sosiaalisen eriytymisen ehkäiseminen pääkaupunkiseudulla - Telma, Virtanen (My University, 2026)
Sosiaalinen eriytyminen on väestöryhmien alueellista jakautumista, joka tapahtuu tulotason, koulutuksen tai etnisen taustan perusteella. Suomessa sosiaalinen eriytyminen on maltillista verrattuna muihin Pohjoismaihin. Tästä huolimatta 2000-luvulta alkaen on havaittu merkkejä eriytymisen voimistumisesta. Tutkimuksen tavoitteena on löytää sosiaalisen eriytymisen ehkäisyn hyviä käytäntöjä, ja tarkastella niiden soveltamista pääkaupunkiseudulla. Jotta sosiaalisen eriytymisen ehkäisyä voidaan analysoida pääkaupunkiseudulla, pitää myös tarkastella sen ilmenemistapoja. Eriytyminen ilmenee kaupunkikohtaisesti. Helsingissä 1970-luvulta alkava sekoituspolitiikka on vähentänyt alueellista eriytymistä. Espoossa korostuvat suuret alueelliset tuloerot, ja Vantaalla korostuu korkeampi maahanmuuttajataustaisen osuus. Eriytyminen vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen, työttömyyden kasautumiseen ja heikompaan poliittiseen osallistumiseen. Eriytyminen usein vahvistaa itseään, koska alueen negatiivinen maine luo muuttoliikettä, syventäen sosioekonomisia eroja entisestään. Keskeisin eriytymisen ehkäisykäytäntö on sosiaalinen sekoittaminen, jolla lievennetään vain tiettyjen väestöryhmien kasaantumista yhdelle alueelle. Koulujärjestelmän riittävä resursointi heikoimmilla alueilla ehkäisee myös eriytymistä. Osallisuuden vahvistaminen eriytyneillä alueilla on tärkeää, jotta syrjäytymisen riskiä voidaan vähentää. Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että sosiaalista eriytymistä on tietoisesti ehkäisty pääkaupunkiseudulla. Sosiaalinen sekoittaminen on mukana päätöksenteossa ja kaavoituksessa, ja koulujen tasa-arvoisuuden saavuttamiseksi on suunniteltu eriytyneiden alueiden resurssoinnin lisäämistä. Osallistaminen on mukana kaupunkien eri projekteissa ja hankkeissa. Eriytymisen ehkäisy edellyttää pitkäjänteistä ja monitasoista politiikkaa, sekä vaatii tietoista päätöksentekoa ja tavoittelua.

Social segregation is the regional division of population groups based on income level, education or ethnic background. In Finland, social segregation is moderate compared to other Nordic countries. Despite this, signs of increasing segregation have been observed since the start of the 2000s. The aim of the study is to find good practices in preventing social segregation and examine their application in the Helsinki Metropolitan Area. In order to analyze the prevention of social segregation in the Helsinki Metropolitan Area, it is also necessary to examine how social segregation manifests. Segregation manifests itself uniquely in each city. In Helsinki, the mixing policy that began in the 1970s has reduced regional segregation. Large regional income differences are highlighted in Espoo, and a higher proportion of people with an immigrant background is highlighted in Vantaa. Segregation can weaken the sense of security, and increase the accumulation of unemployment and weaker political participation. Segregation often reinforces itself, as the negative reputation of an area creates migration, further deepening socio-economic differences. The most important practice in preventing segregation is social mixing, which mitigates the accumulation of only certain population groups in one area. Adequate resourcing of the school system in weaker areas also prevents segregation. Strengthening inclusion in segregated areas is important in order to reduce the risk of exclusion. The conclusion of the study is that social segregation has been consciously prevented in the Helsinki Metropolitan Area. Social mixing is included in decision-making and planning, and in order to achieve equality in schools, increased resourcing of segregated areas has been planned. Inclusion is included in various projects and initiatives in the cities. Preventing segregation requires long-term and multi-level policies, and also requires conscious decision-making and pursuit.
Keywords: eriytyminen; asuinalueet; alueelliset erot; pääkaupunkiseutu (Suomi); segregaatio; sosioekonominen asema; maahanmuuttajat; sosiaalinen rakenne; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|