Työhyvinvoinnin teemat Vaasan kaupungin henkilöstöraporteissa : Työhyvinvoinnista viestimällä rakennetaan työnantajamielikuvaa - Känsäkangas, Tiia-Liisa Heleena (My University, 2025)
Työhyvinvoinnin tutkiminen on ajankohtaista, sillä työelämä on jatkuvassa muutoksessa erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden ja sotien vaikutuksesta. Työnantajamielikuvan tutkiminen kutsuu sekä tutkijoita, lukijoita että työnhakijoita pohtimaan, mitkä asiat ovat heille tärkeitä organisaatiossa, jossa haluavat työskennellä. Monille on tärkeää, että työhyvinvointiin panostetaan. Työhyvinvointiin panostamisella parannetaan jo itsessään työnantajamielikuvaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen työantajamielikuva Vaasan kaupungista välittyy henkilöstöraporteissa esiin nousevien työhyvinvoinnin teemojen perusteella. Tutkimuksessa tehdään laaja kirjallisuuskatsaus työhyvinvoinnin ja työnantajamielikuvan rakentumisen teorioihin sekä käytetään Guestin tunnistamia työelämän laadun teemoja löytämään työhyvinvoinnin teemoja Vaasan kaupungin henkilöstöraporteista. Tässä tutkimuksessa sisällönanalyysin avulla muodostetaan tarkempi kuva siitä, mitä työhyvinvoinnin osa-alueita Vaasa painottaa organisaatiossaan. Tämä taas antaa lisää tietoa siitä, millä työhyvinvointiin liittyvillä rakennuspalikoilla Vaasan kaupunki rakentaa työnantajamielikuvaansa. Vaasan kaupungin henkilöstöraporteista löytyy kaikkia Guestin tunnistamia työelämän laadun teemoja eli työntekijöihin panostamisen, kiehtovan työn tarjoamisen, positiivisen sosiaalisen ja fyysisen ympäristön, työntekijöiden äänen sekä organisaation tuen teemoja. Työntekijöihin panostaminen ja positiivinen sosiaalinen ja fyysinen ympäristö kuitenkin korostuivat molemmissa henkilöstöraporteissa, sillä niihin liittyviä katkelmia on enemmän kuin muihin teemoihin liittyviä. Analyysissa kuvaillaan tarkemmin, mitä tiettyjen aspektien esille nostaminen ja toisaalta nostamisen välttely kertovat Vaasan kaupungista työnantajana. Lisäksi aineistosta nousee esiin turvallisuuden teemoja, kuten esimerkiksi työntekijöiden kokema väkivallan uhka työpaikoillaan. Tästä huolimatta Vaasan kaupungista välittyy kokonaisuudessaan positiivissävytteisen neutraali työnantajamielikuva. Teemat, joita löydettiin, ovat pääasiassa positiivisia tai neutraaleja, mutta turvallisuuteen liittyvä esimerkki on tietenkin negatiivisempi sävyltään. Vaasan kaupungin henkilöstöraportit ilmentävät niitä asioita, joita työnhakijat tavallisesti etsivät työnantajaltaan. Nämä ovat työhyvinvointiin panostaminen, välittäminen, inhimillisyys työntekijää kohtaan, joustavuus sekä hyvät työhyvinvointiin liittyvät työnantajaedut. Nykyorganisaatioilla on isot paineet onnistua siinä, että ne saavat parhaimmat, osaavimmat ja sitoutuneimmat työntekijät itselleen. Vaasan kaupungilla, kuten muillakin organisaatioilla on samanlaiset tavoitteet, ja nämä henkilöstöraportit pyrkivät antamaan Vaasasta työnantajana sellaisen mielikuvan, että potentiaaliset ja Vaasan kaupungille sopivimmat työnhakijat hakevat työpaikkoja.
Keywords: työhyvinvointi; viestintä; julkinen sektori; mielikuvat; raportointi; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|