Suomen energiaturvallisuus: Energiantuotannon diversiteetin näkökulmasta - Nieminen, Fanni (My University, 2017)
Energia on välttämätöntä modernille elämälle ja sen merkitys erityisesti Suomelle on tärkeä, koska pohjoisen sijaintimme vuoksi kulutamme suhteessa muihin eurooppalaisiin huomattavasti enemmän energiaa. Lisäksi Suomen teollisuuden rakenne on energiaintensiivinen, joten viennin kilpailukyvyn kannalta energian kohtuullinen hinta on välttämätöntä. Energiaturvallisuus on noussut aiheeksi johtuen kasvavasta energian kysynnästä ja Euroopassa lähiaikoina tapahtuneesta energiakriisistä, joka vaikutti erityisesti Itä-Eurooppaan. Tämän hetken energiapoliittisissa keskusteluissa aiheeksi nousee myös ilmastonmuutos, jota vastaan Euroopan unionin on julkaissut energia- ja ilmastopoliittisia strategioita tavoitevuosille 2020, 2030 ja 2050 sekä missä keskustellaan myös energiaturvallisuudesta. Tämän tutkielman tarkoitus on kartoittaa Suomen energiaturvallisuutta erityisesti sen energiantuotannon diversiteetin kannalta, minkä on useissa tutkimuksissa osoitettu suojaavan vakaata energiajärjestelmää ja ylläpitävän energian kohtuullisia hintoja. Suomen oman energiantuotannon sekä tuonnin diversiteettiä tarkastellaan Herfindahl-Hirchman – ja Shannon-Wiener –indeksien avulla vuosien 1995 ja 2014 aikana. Verrokkimaana hyödynnetään Ruotsin vastaavia indeksin arvoja. Tutkielman havaintoaineisto on kerätty kansainvälisen energiajärjestön (IEA) tietokannasta ja lisäksi tutkielmassa on hyödynnetty muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja energia- ja ilmastopolitiikan selonteoista kattavan analyysin aikaansaamiseksi. Tutkielman tuloksena havaittiin, että Suomen energian diversiteetti niin tuotannon kuin tuonnin suhteen on matalan diversiteetin tasolla ja todennäköisesti energia- ja ilmastopoliittisista linjauksista johtuen se tulee vielä heikentymään tulevaisuudessa oman tuotannon suhteen. Kuitenkin Suomen energiaturvallisuus kokonaisuudessaan on kasvanut omavaraisuuden ja kansainvälisten suhteiden kehittyessä. Kehittyvä teknologia uusiutuvien energiamuotojen saralla voi toki tuoda myös uusia mahdollisuuksia. Suomen vertailumaalla Ruotsilla oli puolestaan näkyvissä hieman enemmän positiivista kehitystä kohti kilpailullisempia markkinoita energiamuotojen suhteen.
Keywords: energiaturvallisuus; energiapolitiikka; Herfindahl-Hirchman-indeksi; Shannon-Wiener –indeksi; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|