Sähkömoottorin osavarianttien määrän Pareto-optimointi geneettisellä algoritmilla - Jukkanen, Mikko (My University, 2009)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää ja tutkia geneettisen algoritmin soveltuvuutta sähkömoottorin osan varianttimäärän optimointiin modulaarisen tuoterakenteen saavuttamiseksi. Tehtävä on monitavoitteinen. Toisaalta halutaan mahdollisimman vähän variantteja, toisaalta taas mahdollisimman vähän turhia koneistuksia ja edulliset koneistushinnat. Ongelman ratkaisuun käytetään monitavoiteoptimointia, joka toteutetaan geneettisellä algoritmilla. Diplomityössä on ohjelmoitu Java-ohjelmointikielellä sovellus, jonka avulla voidaan tutkia modulaarisen tuotteen konfiguroitujen osavarianttien optimaalista määrää. Optimointisovellus on ohjelmoitu NetBeans IDE ohjelmointityökalua apuna käyttäen ja Apache Derby-tietokantaa hyödyntäen. Ohjelma ei rajoitu pelkästään ABB:n moottoreiden osavarianttien määrän optimointiin, vaan sillä voidaan periaatteessa tutkia minkä tahansa modulaarisen tuotteen varianttien optimaalista määrää. Ohjelmalla on tutkittu sähkömoottorin kolmen eri osan osavarianttien optimaalista määrää. Tutkittavia kohteita olivat IEC-250-rungot, IEC-315-laakerikilvet (n-pää) ja IEC-280-pakkausalustat.
Keywords: Geneettinen algoritmi; koneistus; monitavoiteoptimointi; osavariantti; sähkömoottori; valmistus; fi=Automaatiotekniikka|en=Automation Technology|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|