Lohkoketjuteknologian sovellettavuus pankkitoiminnassa - Kinnunen, Iiris (My University, 2019)
Tämän tutkielman aiheena oli lohkoketjuteknologia ja sen soveltaminen pankkitoiminnassa. Lohkoketjuteknologia on viime vuosina nostettu teknologiatrendien kärkeen ja sen potentiaali on herättänyt kiinnostusta erityisesti finanssialalla. Pankit sekä rahoituslaitokset ympäri maailmaa ovatkin olleet kärkipäässä kehittämässä teknologiaa ja siihen pohjautuvia sovelluksia. Laajasta huomiosta huolimatta lohkoketjuteknologiaa on vielä vaikea ymmärtää ja skaalautuvat sovellukset ovat toistaiseksi harvassa. Tämän tutkielman tavoitteena oli tarjota katsaus teknologian toimintaperiaatteisiin, sen soveltamismahdollisuuksiin ja tulevaisuudennäkymiin. Lohkoketjuteknologiaa tarkasteltiin pankkitoiminnan näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksessa keskityttiin tieteellisiin artikkeleihin, jotka käsittelivät lohkoketjuteknologian toimintaperiaatteita, sovellettavuutta ja nykytilaa. Empiirinen tutkimus oli menetelmiltään laadullinen. Tutkimusstrategiaksi valittiin tapaustutkimus ja aineisto kerättiin sekä analysoitiin yhden pankin näkökulmasta. Lohkoketjuteknologian soveltamista, sen haasteita ja mahdollisuuksia kartoitettiin neljällä teemahaastattelulla. Teemahaastatteluiden tuloksista muodostettiin SWOT-analyysi, jonka avulla tarkasteltiin lohkoketjuteknologian vahvuuksia ja heikkouksia sekä soveltamisen mahdollisuuksia ja uhkia. Lohkoketjuteknologiaa hyödyntämällä on mahdollista luoda uudenlaisia liiketoimintamalleja ja ansaintaa. Toimivia järjestelmiä on tällä hetkellä mahdollista kehittää kansallisesti, mutta yhteistyön luonnistuminen monen eri toimijan kesken on avainasemassa. Kansainvälisten liiketoimintaverkon luominen tulee viemään aikaa. Lohkoketjuteknologia ei ole kokonaisvaltainen ratkaisu, joten soveltamisessa tulee käyttää harkintaa. Älykkäät sopimukset tarjoavat hyvän työvälineen prosessien tehostamiseen, mutta ratkaisuja varten on tarpeen miettiä myös organisaation sisäisten rakenteiden ja prosessien valmiutta muutokseen.
Keywords: Lohkoketjuteknologia; sovellettavuus; pankkitoiminta; SWOT-analyysi; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|