Tavoitteen asetanta osana suorituksen johtamista - Neva, Laura (My University, 2016)
Suorituksen johtamisen kirjallisuudessa on lähiaikoina keskitetty huomiota tavoitteiden asettamiseen, valmentavaan johtajuuteen sekä palautteenantoon. Myös tutkimuksen kohdeorganisaatiossa on nähty tarve keskittyä nimenomaan tavoitteen asetantaan suorituksen johtamisen tarkastelun yhteydessä. Tarkastelussa on huomioitu myös esimiesten valmentava johtajuus. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä kohdeorganisaatiossa ymmärrystä tavoitteiden asetannan tärkeydestä osana suorituksen johtamista, sekä vahvistaa tieteellistä tutkimusta suorituksen johtamisesta. Tavoitteena on pyrkiä selvittämään se, miten henkilöstö kokee tavoiteasetannan, mitä tavoitteen asetannassa on haasteellista, mikä puolestaan toimivaa ja mitä tukea esimiehille voidaan antaa tavoitteen asetantaan. Näiden tavoitteiden ja tarkoituksen saavuttamiseksi on lähdetty tutkimaan aihetta tarkemmin kvalitatiivisin keinoin. Tavoitteen asetanta esimiesten valmentavan johtajuuden näkökulmasta luo kehyksen suorituksen johtamisen tutkimiselle tässä tutkimuksessa. Tätä kokonaisuutta on tutkittu tutkimuksen kohdeorganisaatiossa laadullisena tapaustutkimuksena, ja aineistoa on kerätty puolistrukturoidulla teemahaastattelun menetelmällä. Aineistoa on analysoitu niin moniäänisesti kuin sisällönanalyysin keinoin, minkä vuoksi tuloksia on saatu laajasti siitä, miten asioista puhutaan sekä siitä, mistä puhutaan. Tutkimuksen perusteella esimiesten valmentava johtajuus on hyvin suuressa roolissa tavoitteen asetannan onnistumisessa ja siten koko suorituksen johtamisessa. Organisaation tehokkuuteen ja tuloksellisuuteen päästään, kun yksilöiden tavoitteet osataan asettaa oikein ja suorituksia johtaa oikein. Tämän vuoksi myös tavoitteiden saavuttaminen ja saavutuksia mahdollistava suoritusten seuranta osoittautuvat tutkimuksessa keskeisiksi suorituksen johtamisessa ja tavoitteen asetannassa vaikuttavaksi seikaksi. Erityisen painoarvon saa myös tavoitteiden SMART –kriteerien onnistuminen sekä henkilöstön osallistaminen tavoitteiden asettamiseen. Kun tavoitteet onnistutaan asettamaan hyvin ja henkilö saa itse osallistua tavoitteidensa asettamiseen, niitä saavutetaan enemmän ja koko organisaation tuottavuus paranee.
Keywords: Suoritus; suorituksen johtaminen; tavoitteen asetanta; valmentava johtajuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|