Tarkastusvaliokunnan riippumattomuuden ja kokousten määrän vaikutus tilintarkastuspalkkioihin ruotsalaisissa listayhtiöissä - Varis, Merja (My University, 2008)
Tutkielmassa pyrittiin tutkimaan sitä, onko tarkastusvaliokunnan riippumattomuudella ja tarkastusvaliokunnan pitämien kokousten määrällä vaikutusta tilintarkastuspalkkioiden suuruuteen. Riippumattomiksi määriteltiin tarkastusvaliokunnat, joiden kaikki jäsenet ovat riippumattomia yhtiöstä ja yhtiön johdosta. Kokousten määrä oli tarkastusvaliokunnan pitämien kokousten kokonaismäärä tilikauden aikana. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin ruotsalaisten suurten ja keskisuurten listayhtiöiden tilikauden 2006 (2006/2007) vuosikertomuksista. Kaikkiaan aineisto muodostui 54 yhtiön tiedoista. Tutkielman hypoteesien testaamiseen käytettiin lineaarista regressioanalyysia. Tutkielman tulokset osoittivat, että tarkastusvaliokunnan riippumattomuuden ja tarkastusvaliokunnan pitämien kokousten määrän, ja tilintarkastuspalkkioiden suuruuden välillä ei ole positiivista yhteyttä ruotsalaisissa listayhtiöissä.
Keywords: Tarkastusvaliokunta; tilintarkastuspalkkiot ja corporate governance; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|