Jalkapalloharrastuksen vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin : Kustannusten muutokset pallokoulusta junioritoimintaan - Uusi-Pohjola, Anne Päivi Carita (My University, 2020)
VAASAN YLIOPISTO Johtamisen yksikkö Tekijä: Päivi Uusi-Pohjola Pro gradu -tutkielma: Jalkapalloharrastuksen vaikutukset lasten ja nuorten hy-vinvointiin Tutkinto: Hallintotieteiden maisteri Oppiaine: Sosiaali- ja terveyshallintotiede Työn ohjaaja: Pirkko Vartianen Valmistumisvuosi: 2020 Sivumäärä: 58 ______________________________________________________________________ Tämä pro gradu –tutkielma tutkii liikuntaharrastuksen vaikutusta lasten ja nuorten hy-vinvointiin. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään liikuntaharrastuksen vaikutuksia las-ten ja nuorten hyvinvointiin jalkapalloharrastuksen näkökulmasta. Lisäksi selvitettiin jalkapalloharrastuksen kustannuksia ja niiden muutoksia ja vaikutuksia harrastamisen jatkamiselle. Tutkimuksen teoriapohja muodostettiin hyvinvoinninteorian pohjalta. Hyvinvointia tut-kittiin paitsi yleisellä tasolla mutta myös varsinkin liikunnan merkitykseen hyvinvoinnin muodostumiseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja käytetty tiedonhankintamuoto oli teemahaastattelu. Tutkimusta varten haastateltiin yhdeksää jalkapalloa harrastavan lap-sen ja nuoren vanhempaa. Haastatteluihin valittiin Vaasan palloseurassa jalkapalloa har-rastavien lasten ja nuorten vanhempia. Haastateltavat valittiin Vaasan palloseuran toi-mesta. Haastattelut toteutettiin puhelinhaastatteluna ja kaikki haastattelut nauhoitettiin ja kirjoitettiin auki. Haastatteluista syntyi yli kaksikymmentä sivua litteroitua aineistoa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että jalkapallon harrastaminen tuo lapselle ja nuorelle hyvinvointia monelta näkökulmalta katsottuna. Vanhempien näkemys oli, että tärkein hyvinvoinnin osa-alue harrastuksesta saatuna on sosiaalinen ja psyykkinen vai-kutus lapsen ja nuoren elämään. Tärkeää on saada yhteenkuulumisen tunne ja oppia so-siaalisia vuorovaikutustaitoja. Harrastuksen myötä lapset ja nuoret oppivat toimimaan ryhmässä ja kaveripiiri muotoutuu samanhenkisistä, terveet elämäntavat omaavista lap-sista ja nuorista. Lisäksi tutkimuksesta käy ilmi, että vaikka harrastuskustannukset nousevat, ollaan niistä valmiita maksamaan, mikäli lapsi ja nuori saa harrastaa hyvämaineisessa seurassa ja saa ammattitaitoista valmennusta. Lisäksi turvallisuudesta ja hyvistä harjoitusolosuhteista ollaan valmiita myös maksamaan. AVAINSANAT: hyvinvointi, jalkapallo, liikuntaharrastus
Keywords: hyvinvointi, jalkapallo, liikuntaharrastus; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|