Henkilöstökäytänteet luottamuksen rakentajana case-yrityksessä - Varjus, Ella (My University, 2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää millaisia luottamusta rakentavia ja heikentäviä elementtejä case-yrityksen henkilöstökäytänteet sisältävät, ja miten henkilöstökäytänteitä tulisi kehittää, jotta ne tukisivat luottamuksen rakentumista. Henkilöstökäytänteiden ja luottamuksen välistä yhteyttä on tärkeää ymmärtää, sillä nykytyöelämän epävarmuus, sitoutumattomuus ja muutostahti eivät tue luottamuksen luonnollista rakentumista. Henkilöstökäytänteiden ja luottamuksen välistä dynamiikkaa ymmärtämällä on mahdollista rakentaa luottamusta vahvistava infrastruktuuri organisaatioihin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu luottamuksen- ja henkilöstöjohtamisen tutkimuksen ympärille. Viitekehyksessä tarkastellaan luottamusta monitasoisena ilmiönä ja tuodaan esiin, miten henkilöstökäytänteiden ja luottamuksen yhteyttä on selitetty tutkimuskirjallisuudessa. Keskeisenä teoriana esitetään sosiaalisen vaihdannan teoria. Tutkimuksen empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimuksen aineisto koostuu 21 case-yrityksen työntekijän teemahaastattelusta. Analyysimenetelmänä toimii teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimuksen tulokset perustuvat case-yrityksen henkilöstön kokemuksiin ja näkemyksiin. Tulosten mukaan henkilöstökäytänteet ilmentävät organisaatiolta saatua tukea ja rakentavat luottamusta käytänteiden oikeudenmukaisen, vastavuoroisen ja läpinäkyvän käytännön toteutuksen kautta. Case-yrityksen käytänteet sisälsivät runsaasti luottamusta tukevia elementtejä, mutta myös sitä heikentäviä. Tulokset osoittivat, että henkilöstökäytänteiden toteutus heijastuu organisaation eri tasoille ja luottamuksen kohteisiin. Lisäksi käytänteiden systematisoinnin puutteen havaittiin heikentävän luottamusta erityisesti työnantajaorganisaatioon ja henkilöstöjohtamiseen. Tulosten pohjalta laaditun henkilöstökäytänteiden kehittämissuunnitelman pohjalta on mahdollista minimoida case-yrityksen luottamusta heikentäviä elementtejä ja vahvistaa luottamusta rakentavia elementtejä.
Keywords: luottamus; organisaatiot; henkilöstöjohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|