Ulkoistetun kunnossapidon ohjaus - Järvinen, Jussi (My University, 2005)
Perinteisesti yritystoiminnassa suuri osa tuotantovaiheista ja niihin liittyvistä tukitoiminnoista on tehty yrityksen omana työnä. Nykyisessä globalisaation ja jatkuvasti kovenevan kilpailun tilanteessa organisaatioiden on oltava kaiken aikaa valmiina tehostamaan toimintaansa. Strategiset liittoumat toisten yritysten kanssa antavat yritykselle mahdollisuuden saada käyttöönsä erikoisosaamista ja taitoja, joita se tarvitsee pärjätäkseen kilpailussa. Aikaisemmalla ulkoistamista käsittelevällä tutkimuksella on saatu vain rajallinen käsitys johdon ohjausjärjestelmistä sekä luottamuksen roolista strategisissa yhteistyösuhteissa. Tutkielma keskittyy kahdessa suomalaisessa teollisuusyrityksessä toteutettuun kunnossapidon ulkoistamiseen. Tutkimukseni case-yritykset ovat Harjavallassa ja Porissa kuparia jalostava Boliden Harjavalta Oy sekä Raumalla mäntyöljyä tislaava Forchem Oy. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata yritysten välistä luottamusta sekä tilaajayrityksen ohjausjärjestelmää ja ohjaustapoja. Havaintoja verrataan van der Meer-Kooistran & Vosselmanin (2000) sekä Langfield-Smithin & Smithin (2003) kehittämään viitekehykseen. Sen mukaan toiminnan, toimintaympäristön ja osapuolten tunnuspiirteet määrittävät yhteistyösuhteen ohjaustavat. Tutkimustulosten perusteella kunnossapitoa ohjataan Bolidenissa luottamusperusteisen ohjausmallin mukaisesti. Forchemissa kunnossapidon ohjauksen tunnuspiirteet sopivat osin byrokratia- ja osin luottamusperusteiseen ohjausmalliin. Molemmissa yhteistyösuhteissa luottamuksella on erityisen suuri rooli ohjauksessa.
Keywords: Ulkoistaminen; johdon ohjausjärjestelmät; luottamus; kunnossapito; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|