Henkilöstökustannuksiin kohdistuvien leikkausten vaikutus osakemarkkinoissa - Puntila, Eva (My University, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, vaikuttavatko henkilöstöön kohdistuvat leikkaukset yrityksen osakkeen arvoon. Tarkemmin sanottuna tutkielma tutkii miten sijoittajat reagoivat leikkaustoimenpiteisiin ja eroavatko ne toisistaan. Lisäksi tutkielmassa vertaillaan toimialojen vaikutuseroja. Aineisto sisälsi 197 julkistusta suomalaisilta pörssiyrityksiltä vuosilta 2013-2016. Julkistuksia olivat lomautukset, irtisanomiset ja yksiköiden lakkauttamiset tai ulkoistamiset, tarkoittaen kuitenkin sitä, että koko Suomen yksikkö suljettiin. Tutkimusmenetelmänä tutkimuksessa on tapahtumatutkimus, jossa tutkitaan jonkin tapahtuman vaikutusta osakkeen hintaan. Epänormaalit tuotot ovat laskettu neljä päivää ennen julkistuspäivää sekä neljä päivää sen jälkeen. Epänormaalit tuotot aiheuttivat tilastollisesti merkitsevän tuloksen koko aineistolle neljäntenä päivänä julkistusten jälkeen, mutta muuten tulokset olivat tilastollisesti ei-merkitseviä. Tulokset olivat kuitenkin pääosin linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa. Koko aineisto kohteena julkistukset reagoivat negatiivisesti tapahtumapäivänä. Irtisanomisten ja lomautusten kohdalla julkistukset herättivät myös negatiivisen reaktion tapahtumapäivänä. Tämä poikkesi sulkemisista, jotka aiheuttivat positiivisen reaktion tapahtumapäivänä ja sen jälkeen. Toimialoja vertaillessa epänormaalit tuotot herättivät palvelualoilla selkeän negatiivisen piikin tapahtumapäivänä, kun taas teollisuuden yritykset positiivisen piikin. Osakkeiden reaktioon vaikuttaa moni asia, mutta ennen kaikkea tietysti sijoittajille annettu informaatio, ja milloin se on tullut julkiseksi. Leikkausten tullessa yllätyksenä on selvää, että ne saattavat herättää voimakkaamman negatiivisen reaktion kuin jo tiedossa olleet leikkaukset.
Keywords: irtisanomiset; lomautukset; markkinareaktio; henkilöstökustannukset; tapahtumatutkimus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|