Julkisen budjetoinnin muutoksen mahdollisuudet – näkökulmana nollapohjabudjetointi kunnassa - Sinervo, Lotta-Maria; Kanniala, Anne-Mari; Lindgren, Heta; Vakkuri, Jarmo (Hallinnon tutkimuksen seura, 2025)
Budjetoinnilla on merkittävä rooli julkishallinnon johtamisessa ja tulevan toiminnan suunnittelussa. Julkinen hallinto kehittyy jatkuvasti julkisten uudistusten ja yhteiskunnallisten odotusten myötä, täten myös budjetointiin kohdistuu muutostarpeita. Tässä artikkelissa tarkastelemme muutoksen mahdollisuutta julkisessa budjetoinnissa nollapohjabudjetoinnin näkökulmasta kunnissa. Tutkimuskysymyksemme ovat, miten kuntien budjetointi muuttuu ja, miten muutoksen tarpeita, mekanismeja ja ilmiasuja voidaan jäsentää nollapohjabudjetoinnin näkökulmasta. Hyödynnämme empiiristä haastatteluaineistoa suomalaisista kunnista. Tuloksemme vahvistavat aiemmat havainnot muutoksen asteittaisesta luonteesta. Budjetointi ei kuitenkaan ole staattista, ja nollapohjabudjetoinnin kaltaiset mekanismit valaisevat muutoksia. Budjetointi muuttuu vähitellen. Muutokset ilmenevät kuitenkin usein teknisinä muutoksina, eivätkä ne välttämättä ulotu resurssien kohdentamisen periaatteisiin. Näin ollen budjetoinnin perusteet pysyvät suurelta osin muuttumattomina.
Keywords: Julkinen budjetointi; kunta; nollapohjabudjetointi; budjetointimuutos; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|