Käytettävyys osana www-sivujen ylläpito-ohjelman hankintaa - Leppänen, Kaisa (My University, 2004)
Tutkimuksen päätavoitteena on tutkia kolmen www-sivujen ylläpitoon tarkoitetun ohjelman käytettävyyttä. Lisäksi tavoitteena on ollut luoda malli, jonka avulla ohjelmien käytettävyyttä voidaan arvioida helposti ja nopeasti. Lähtökohtana on ollut Vaasan sairaanhoitopiirin pyrkimys parantaa www-sivujensa ylläpitoa, joten tutkimuksessa kartoitetaan myös Vaasan sairaanhoitopiirin www-sivujen nykytilaa sekä sivujen ylläpidossa esiintyviä ongelmia. Tutkimuksessa tarkastellaan kolmea erityyppistä www-sivujen ylläpitoon tarkoitettua ohjelmaa. Contribute on tietokonepäätteelle asennettava maksullinen ohjelma, SiteAdmin palvelimella toimiva maksullinen julkaisujärjestelmä ja Zope palvelimella toimiva maksuton julkaisujärjestelmä. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelujen, heuristisen arvioinnin ja käyttäjien tarkkailun avulla. Tulosten analysoinnissa vertailu on tärkein menetelmä. Tutkimustuloksena nousi esille, että Vaasan sairaanhoitopiirin www-sivujen ylläpidossa on nykyisellään parantamisen varaa. Tiedottajan palkkaaminen, viestintästrategian luominen ja uuden www-sivujen ylläpito-ohjelman hankkiminen ovat tärkeimmät toimenpiteet sivujen ylläpidon parantamiseksi. Ohjelmien käytettävyystutkimuksen tulokset osoittivat, että tutkittujen ohjelmien käytettävyydessä on eroja. Parhaissa ohjelmissa käyttäjän ei tarvitse osata html-koodia, ohjelman toiminnot ovat helppokäyttöisiä ja käyttöohjeet selkeitä. Tutkituista ohjelmista käytettävyydeltään paras on Contribute, seuraavana SiteAdmin ja kolmantena Zope. Tutkimuksen lopussa luodun pisteytysmallin avulla myös muiden www-sivujen ylläpito-ohjelmien käytettävyyttä voidaan arvioida jo lyhyenkin ohjelman testikäytön jälkeen.
Keywords: käytettävyys; www-sivujen ylläpito-ohjelma; julkaisujärjestelmä; heuristinen arviointi; tarkkailu; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|