Ympäristöteemat- ja puhe eduskuntapuolueiden poliittisissa ohjelmissa - Koivukoski, Tomi (My University, 2015)
Poliittiset puolueet tekevät poliittisia ohjelmia, jotka ovat yksi niiden käyttämistä viestinnän muodoista. Ohjelmissa he linjaavat aiheita omista näkökulmistaan ja kertovat, millaisia poliittisia tavoitteita heillä niihin liittyen on. Ympäristöasiat ovat yksi esimerkiksi aiheista, joista puolueet kirjoittavat. Pro gradu -työni tavoitteena on selvittää, minkälaisista ympäristöteemoista Suomen halli-tuspuolueet puhuvat poliittisissa ohjelmissaan. Lisäksi selvitän, miten puolueet ympäristö-teemoista puhuvat ja mistä se kertoo. Vertailen lyhyesti myös puolueiden ohjelmien visuaa-lista ilmettä. Tutkimusmenetelminä käytän aineistolähtöistä sisällön analyysiä ja kriittistä diskurssianalyysia. Aineistolähtöisen sisällön analyysin avulla selvitän, millaisista eri ym-päristöteemoista poliittisissa ohjelmissa puhutaan ja kriittisen diskurssianalyysin avulla syvennyn tarkemmin siihen, miten ohjelmissa puhutaan näistä teemoista. Tutkimuksen aineisto koostuu hallituspuolueiden ympäristöohjelmista tai muun poliittisen ohjelman ympäristöasioihin keskittyvästä osuudesta. Aineisto on koottu puolueiden internet –sivuilta löytyvistä ohjelmista. Oletuksena on, että esimerkiksi EU vaikuttaa ohjelmiin yh-distävästi, mutta ideologiset ja muut taustatekijät taas erottavasti ohjelmien sisältöön. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että Vihreät (n=31) ja SDP (n=29) huomioivat eniten erilai-sia ympäristöteemoja ohjelmissaan. RKP (n=17) ja Perussuomalaiset (n=19) huomioivat kaikkein vähiten erilaisia ympäristöteemoja. Toisessa vaiheessa kriittisen diskurssianalyy-sin avulla syvennyttiin esille nousseisiin puhetapoihin, joita olivat asiantuntijuuden osoit-taminen, lokaali– ja globaali puhetapa sekä kestävyyspuhe. Näitä eri puhetapoja tarkastel-lessa selvisi, että puolueet puhuvat ympäristöasioissa eri konteksteissa ja liittävät käsitteet erilaisiin yhteyksiin.
Keywords: ympäristöpolitiikka; ympäristöviestintä; kriittinen diskurssianalyysi; sisällön erittely; poliittinen ohjelma; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in organizations|