Yritysjohdon koulutustaustan vaikutus yrityksen suorituskykyyn - Tammi, Reko (My University, 2008)
Suomen suurimpien yritysten johtajat ovat useimmiten akateemisesti koulutettuja ja heillä on joko kaupallinen tai teknillinen koulutus. Tämä tutkielman keskittyi selvittämään, onko yritysjohtajan koulutustaustalla vaikutusta yrityksen suorituskykyyn. Aikaisempien tutkimusten perusteella muodostettiin kolme hypoteesia, joissa oletettiin koulutustaustalla olevan vaikutusta yrityksen suorituskykyyn, kaupallisen koulutuksen saaneiden johtamien yritysten olevan kannattavampia kuin teknillisen koulutuksen saaneiden johtamat yritykset ja taas teknillisen koulutuksen saaneiden johtamien yritysten kasvavan voimakkaammin kuin kaupallisen koulutuksen saaneiden johtamat yritykset Amerikkalaistutkija John L. Hollandin teoriaan perustuen esitettiin, kuinka kaupalliselle ja teknilliselle alalle suuntautuvat ihmiset kuuluvat Hollandin ihmistyyppiluokittelussa eri ihmistyyppeihin. Suorituskykyä kuvattiin tutkielmassa yrityksen kannattavuutta, maksuvalmiutta, vakavaraisuutta ja kasvua kuvaavilla tunnusluvuilla. Tutkielman aineisto kerättiin yritysjohtajille lähete-tyllä kyselylomakkeella ja yritysten tilinpäätösaineisto kerättiin Suomen Asiakastieto Oy:n Voitto+ -tietokannasta. Kerättyä aineistoa analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tutkimusaineistolla suoritettujen tilastollisten testien perusteella voitiin todeta, että tulokset eivät tukeneet asetettuja hypoteeseja eli yritysjohtajan koulutustaustalla ei ollut vaikutusta yrityksen suorituskykyä kuvaaviin tunnuslukuihin.
Keywords: Yritysjohtaja; koulutustausta; Hollandin teoria; suorituskyky; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|