Palava halu, sydän ja johtamisen intohimo - eväinä pysyvään muutokseen? - Korhonen, Kai (My University, 2012)
Tavoitteena on selvittää millaiset asiat, johtamisen työkalut ja toimintamallit edesauttaa esimiehiä suunniteltujen muutoksien sekä muutoshankkeiden läpiviemisessä henkilöstövaltaisessa työyhteisössä. Tutkielmassa on kartoitettu syitä muutoshankkeiden epäonnistumiselle, sekä esitetty useita teoreettisia muutoksenjohtamisen malleja esimiestyön tueksi. Teoreettisten muutosjohtamismallien toimivuutta arkisessa esimiestyössä on tutkittu tarkemmin haastattelu- ja lomakekyselyllä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu muutosjohtamisen kirjallisuudesta, alan aikaisemmista tutkimuksista sekä tieteellisistä julkaisuista. Tutkimuksen käytännön kenttätyö, haastattelu- ja lomakekyselyt on tehty huhtikuussa 2012 Länsi-Suomen alueella Itella Oyj:n esimiesten keskuudessa. Onnistuneiden muutoshankkeiden takaa löytyy henkilöstövaltaisessa työyhteisössä useita syitä ja tekijöitä, eikä ole olemassa vain yhtä ainoata oikeaa tapaa johtaa muutosta. Jokainen muutos on omanlaisensa. Silti muutoksen läpiviemisen tueksi rakennetuista muutoksenjohtamisen malleista löytyy merkittävästi tukea esimiehille muutoksien läpiviemisessä. Onnistuneen muutoksen taustalta löytyviä tekijöitä ovat mm. selkeän vision ja järkevän muutoksen syyn esille tuominen henkilöstölle sekä muutoksen tarpeellisuuden selvittäminen ja henkilöstön ymmärryksen lisääminen. Tärkeimmiksi asioiksi onnistuneen muutoksen taustalta kuitenkin nousevat avoin viestintä ja vuorovaikutus, aito dialogi, henkilöstön osaamisen varmistaminen, henkilöstön osallistumismahdollisuuksien lisääminen, esimiehen läsnäolo sekä esimiehen oma asenne, innostus ja intohimoinen halu toteuttaa muutos onnistuneesti.
Keywords: Muutos; muutosjohtaminen; muutosjohtamisen malli; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|