Kansainvälinen ohjelmistokehitys : Ongelmat projektinhallinnassa ja hajautetuissa tiimeissä - Weckman, Teppo (My University, 2022)
Globalisaatio on prosessi, joka on jo vuosia vaikuttanut voimakkaasti yhteiskunnan kehitykseen. Ohjelmistokehitys ei tässä trendissä muodosta poikkeusta. Ohjelmistokehityksessä globalisaatio näkyy suunnittelu- ja kehitystyön, etenkin ohjelmistojen toteutuksen ja testauksen, hajautumisena useamman valtion alueelle. Kyse on pienimmillään siitä, että työ suoritetaan eri maassa, kuin mistä se tilataan. Laajimmillaan hajautuksessa työtä suoritetaan useassa eri maassa tai kohteessa. Tässä työssä tarkastellaan teknologisen kehityksen mahdollistamaa kansainvälistä ja hajautettua ohjelmistokehitystä. Kansainvälinen ohjelmistokehitys on lisääntynyt jo vuosia ja tietyillä toimialoilla sen voi ajatella olevan jo alan yleinen normi. Kansainvälisesti hajautetulla ohjelmistokehityksellä saavutetaan monia etuja, mutta siihen liittyy myös vaikeuksia, joita ei aina osata ottaa riittävästi huomioon. Tämän takia hajautettujen ohjelmistokehitysprojektien epäonnistumisprosentti on korkea verrattuna paikallisesti toteutettuihin kehitysprojekteihin. Työn tarkastelun näkökulmana on projektinhallinta kansainvälisessä sovelluskehityksessä sekä hajautettujen tiimien toiminta. Työssä selvitetään, millaisia ongelmia kyseisten projektien hallintaan sekä virtuaalitiimien toimintaan liittyy ja miten ongelmien vaikutuksia voi minimoida tai poistaa. Työ on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineiston haussa on käytetty Internetistä löytyviä hakutietokantoja, joista on ollut luontevaa olettaa löytyvän tietojärjestelmätieteeseen liittyviä tutkimuksia ja artikkeleita. Aineistohaku on rajattu englanninkieliseen aineistoon. Hakusanoina tietokannoissa on käytetty kansainväliseen ja hajautettuun sovelluskehitykseen ja virtuaalitiimeihin liittyviä sanoja. Merkittävimpinä hyötyinä ohjelmistokehityksen kansainvälistymisessä nähdään muun muassa siitä saatavat kustannussäästöt sekä mahdollisuus rekrytoida osaavaa työvoimaa. Kansainvälisesti hajautetun ohjelmistokehityksen esteet liittyvät työskentelyn maantieteelliseen, ajalliseen, kulttuurilliseen ja organisatoriseen etäisyyteen. Nämä etäisyydet monimutkaistavat hajautetun tai virtuaalisen tiimiin toimintaa verrattuna paikallisesti työskentelevään tiimiin. Esteisiin on pyrittävä vastaamaan sopeuttamalla käytetyt projektinhallinnan menetelmät hajautettuun työskentelyyn. Erityistä huolta on pidettävä siitä, että hajautetun työryhmän roolit ja sisäinen vastuunjako ovat kaikille ryhmän jäsenille selkeitä. Jos hajautetun työryhmän jäsenet tulevat erilaisilta kielialueilta ja kulttuurisista taustoista, on ryhmän johtamisessa varmistettava, että kaikki osallistujat jakavat yhteisen vision tehtävästä ja kommunikaatio hoidetaan niin, että väärinkäsitykset pystytään minimoimaan. Kansainvälisesti hajautetulla ohjelmistokehityksellä saavutetun kokonaishyödyn laskeminen on vaikeaa, koska osa kustannuksista on piileviä ja sen takia hankalia vertailla saavutettuihin hyötyihin. Kansainvälisellä ohjelmistokehityksellä katsotaan saavutetun merkittäviä hyötyjä, joskin hyödyt ovat monesti tavoiteltuja vaatimattomampia. Työssä tunnistetut ongelmat vastaavat keskeisiä projektinhallinnan yleisiä osa-alueita. Odotetusti hajautettujen tiimien keskeiset vaikeudet liittyivät tiedonvälitykseen ja kommunikointiin.
Keywords: tiimit; ohjelmistokehitys; projektit; projektinhallinta; tiimityö; hajautus; alihankinta; ulkoistaminen; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|