Tekoälyn hyödyntäminen strategisen markkinoinnin kontekstissa ja työkaluna : Case: Rauma Marine Constructions - Puronurmi, Eino; Myllymäki, Julius (My University, 2025)
Tekoälyn rooli yritysten päätöksenteon tukena on kasvanut nopeasti, ja monet yritykset ovatkin tunnistaneet sen potentiaalin. Datan lisääntyessä yritysten toimintaympäristö muuttuu yhä dataohjautuvammaksi, yritysten investoidessa kasvavissa määrin tekoälyratkaisuihin. Tämä pakottaa organisaatiot pohtimaan, miten säilyttää kilpailukykynsä tilanteessa, jossa markkinat muuttuvat nopeasti. Tekoäly muuttaa strategisen markkinoinnin ytimessä olevia prosesseja, kuten markkina-analyysejä, kilpailija-analyysejä sekä ennakoivaa analytiikkaa. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten tekoälyä hyödynnetään osana strategista markkinointia. Tarkastelussa ovat ne strategisen markkinoinnin osa-alueet ja ulottuvuudet, joihin tekoälyn voidaan nähdä vaikuttavan. Tutkimuksella on kolme tavoitetta. Ensimmäiseksi, mitä tekoäly tarkoittaa kilpailukyvyn lähteenä strategisessa markkinoinnissa. Toiseksi millaisia mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiseen nähdään tulevaisuuden strategisessa markkinoinnissa. Kolmanneksi soveltaa teoreettista viitekehystä case yritykseen Rauma Marine Constructionsiin (RMC) ja arvioida, miten tutkimuksessa tunnistetut keskeiset ilmiöt heijastuvat yrityksen strategisen markkinoinnin käytäntöihin. Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan tekoälyä sekä strategista markkinointia. Tekoälyjärjestelmät kykenevät käsittelemään suuria tietomääriä, tunnistamaan markkinasignaaleja, sekä tuottamaan ennusteita parantaakseen organisaatioiden kykyä reagoida toimintaympäristön muutoksiin. Samalla tekoälyyn liittyy eettisiä ja yhteiskunnallisia haasteita, kuten virheellinen informaatio sekä läpinäkyvyyden ja tietosuojan välinen ristiriita. Teoriaosuuden strategisen markkinoinnin käsittely liittyy erityisesti sen työkaluihin. Strategisen markkinoinnin keskeinen tehtävä on sovittaa yrityksen resurssit ja osaaminen toimintaympäristön vaatimuksiin, missä tekoäly nähdään kilpailuetua lisäävänä tekijänä. Tutkimuksen empiirisessä osassa tarkastellaan suomalaista laivanrakennusalan yritystä, RMC:tä. Case-osuuden lähtökohtana on asiantuntijahaastattelu, jossa tarkastellaan, miten tekoäly näyttäytyy RMC:n strategisessa markkinoinnissa ja millaisia kehitysnäkymiä yrityksellä on sen hyödyntämiseen. Haastattelun keskeisimmät havainnot olivat pitkälti linjassa teoreettisen viitekehyksen kanssa. Tekoälyllä nähdään tulevaisuudessa merkittäviä kilpailukykyä lisääviä mahdollisuuksia. Tutkimuksen perusteella tekoäly näyttäytyy strategisen markkinoinnin merkittävänä kilpailukyvyn lähteenä. Se ei ole vain yksittäinen työkalu, vaan kokonaisvaltainen kyvykkyys, joka vahvistaa yrityksen kykyä hyödyntää tietoa reaaliaikaisesti ja ennakoida markkinamuutoksia aiempaa tarkemmin. Ennakoivan analytiikan, automaation ja toimintaympäristön syvällisen ymmärtämisen avulla tekoäly tukee yritysten pitkän aikavälin suunnittelua ja päätöksentekoa.
Keywords: tekoäly; toimintaympäristö; päätöksenteko; kilpailija-analyysi; kilpailuetu; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|