Henkisen johtajan paatoksellinen ja tiedettä jäljittelevä retoriikka : Tutkimus astrologisten blogitekstien vaikuttavuudesta - Kalliomaa, Nea (My University, 2026)
Astrologia on pseudotieteellinen ala, jota tutkittu tiede ei vahvista. Se perustuu taivaankappaleiden, kuten planeettojen, liikkeiden havainnointiin ja niistä tehtyihin tulkintoihin, joiden mukaan ne vaikuttavat ihmisten elämään, vaikka todellista vaikutusta ei pystytä todistamaan. Monet lukevat astrologiaa käsitteleviä kirjoituksia viihteenä, mutta osa ihmisistä todella uskoo sen oppeihin ja ennustuksiin. Tekstien uskottavuutta rakennetaan kielellisin tehokeinoin. Astrologiaa käsittelevät tekstit hyödyntävät useita retorisia keinoja koukuttaakseen lukijansa. Tässä tutkimuksessa analysoidaan astrologi Seppo Tanhuan viittä blogikirjoitusta Astro.fi - verkkosivustolla. Tanhua on kyseisen verkkosivuston perustaja ja yksi aktiivisista blogikirjoittajista. Hänen kirjoituksensa käsittelevät ajankohtaisia astrologisia ilmiöitä, joilla hän väittää olevan vaikutusta ihmisten elämissä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tekstien väitteistä tehdään vakuuttavia retorisin keinoin. Tutkimusmenetelmänä käytetään retorista analyysia. Retorinen analyysi etenee yleisön identifioimisesta käytettyjen retoristen keinojen jaotteluun eetoksen, paatoksen ja logoksen mukaan. Aineiston analyysissa selvisi, että Tanhuan blogikirjoitusten retoriikka koostuu suurimmilta osin tunteita puhuttelevista keinoista eli paatoksesta. Merkityksen tunnetta ja lohtua etsivään erityisyleisöön vedotaan luomalla yhteisöä käyttämällä monikon ensimmäistä persoonaa eli me- muotoa ja korostamalla kaiken tapahtuneen syvempiä merkityksiä. Lisäksi lukijaa kannustetaan itsensä ja tunteidensa tutkiskeluun sekä kerrotaan ennustuksista, jotka liittyvät henkilökohtaisiin kokemuksiin. Teksteissä korostuu myös apokalyptinen puhe, jossa annetaan ymmärtää, että eletään jotakin hyvin merkittävää aikaa ja ainutkertaisia ilmiöitä tapahtuu. Tanhua hyödyntää myös niin kutsuttua Forer-efektiä, eli ilmiötä, jossa ympäripyöreästi ilmaistut väitteet koetaan henkilökohtaisesti merkittäviksi, vaikka todellisuudessa ne voisivat liittyä kehen tahansa. Forer-efekti kulkee käsikädessä varovaisten ilmaisujen kanssa, jotka pehmentävät entisestään väitteiden tarkkuutta ja täten lisäävät sopivuuden tunnetta. Varovaiset ilmaisut kuuluvat tekstin logokseen, sillä ne antavat harkitun kuvan tekstistä. Toinen logokseen kuuluva retorinen keino on tieteellistäminen, eli kun tekstistä pyritään tekemään tieteellisen näköistä kaavioilla tai erikoisalan sanastolla, vaikka kyseessä on oikeasti epätieteellinen teksti. Tanhuan tekstien vaikuttavuus rakentuu myös hänen luonteensa ja olemuksensa piirteiden avulla. Kyseessä on siis tekstin eetos. Tekstit luovat Tanhuasta hyväntahtoisen ja viisaan henkisen opettajan kuvaa.
Keywords: astrologia; retoriikka; argumentointi; viestintä; horoskoopit; pseudotiede; vaikuttaminen; ennustaminen (magia); fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|