Markkinarakoa etsimässä: retorinen argumentointi hallinnon tutkimuksissa - Autioniemi, Jari (Edistyksellinen tiedeliitto, 2026)
Millaisin retorisin tavoin hallinnon tutkimukset argumentoivat tutkimusaiheidensa valintaa? Artikkelin atineisto koostuu hallinnon tutkimusta edustavista vertaisarvioiduista artikkeleista (N = 44), jotka ovat ilmestyneet vuosina 2022–2024. Aineiston analyysissä hyödynnetään Swalesin CARS-mallia artikkeleiden johdantolukujen analysoimiseen. Tulosten mukaan tutkimusaiheita perusteltiin samankaltaisilla argumentatiivisilla keinoilla. Valtaosa artikkeleista edusti empiiristä ja soveltavaa tutkimusta, jossa korostuivat laadulliset menetelmät. Tutkimusaiheiden tärkeyttä perusteltiin ensisijaisesti käytännön ja yhteiskunnallisten hyötyjen kautta. Yli puolessa artikkeleista (59 %) selkeästi esitettiin tutkimuksen markkinarako (niche). Aikaisemman tutkimuksen kyseenalaistaminen sekä tieteenfilosofinen ja kriittinen argumentaatio oli harvinaista. Tieteenalan moniparadigmaattisuus ei heijastunut tutkimusaiheiden argumentoinnin moninaisuutena. Artikkeli avaa näkökulman tieteellisen argumentoinnin käytäntöihin suomalaisessa hallinnon tutkimuksessa ja tarjoaa työkaluja argumentointimuotojen tunnistamiseen, hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Keywords: tieteellinen argumentointi; retoriikka; tieteen retoriikka; hallinnon tutkimus; tutkimusaihe; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|