Piotroskin menetelmä sijoitusstrategiana: onko menetelmää mahdollista parantaa hyödyntämällä momentumia ja sektoreita? - Kankkonen, Toni (My University, 2013)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, onko Piotroskin (2000) menetelmää mahdollista parantaa hyödyntämällä momentum-ilmiötä ja sektoreita. Tutkielman on tarkoitus antaa sijoittajalle konkreettinen käsitys siitä, mitä näiden tekijöiden yhdistäminen voi tuoda tullessaan. Edeltävää kirjallisuutta pyritään siksi käymään läpi monipuolisesti ja kriittisesti, mutta kuitenkin käytännönläheisesti. Piotroskin (2000) menetelmä perustuu havaintoon, että arvoyritysten tuotot jakautuvat vahvasti negatiivisista vahvasti positiivisiin. Siirtääkseen arvosijoittajan saamaa tuotto-jakaumaa positiiviseksi Piotroski loi yhdeksän fundamenttimuuttujan F_SCORE-asteikon, jonka tarkoituksena on karsia arvoyritysten tuottojakauman negatiivista puolta. Piotroskin menetelmä antaa Piotroskin (2000) mukaan 7,5 % paremman vuotuisen tuoton normaaliin arvosijoittamiseen verrattuna. Lisäksi Piotroski havaitsi, että tulosta voidaan edelleen parantaa valitsemalla portfolioon pieniä yrityksiä ja yrityksiä, joita analyytikot eivät seuraa. Momentum-ilmiö eli osakkeiden hintojen lyhytaikainen autokorrelaatio ja sektorijaottelu ovat tutkielmassa keskeisessä roolissa. Vertailun ja käytännönläheisyyden vuoksi tutkielmassa on esitelty myös muutama tunnettu sijoitusstrategia. Teoriapuolella käydään lisäksi läpi tehokkaita markkinoita ja arvosijoittamista. Tutkielman tulosten perusteella Piotroskin (2000) menetelmällä saadaan markkinoita parempi tuotto. Momentum-ilmiön ja sektoreiden yhdistäminen Piotroskin menetelmään parantaa tuottoja entisestään. Jopa yli 80 % strategian osakkeista antaa positiivisen tuo-ton. Sijoittajan haasteeksi muodostuu kuitenkin potentiaalisten osakkeiden pieni määrä eikä paranneltu strategia sovi siksi ainoana tuotteena sijoitusportfolioon.
Keywords: sijoitusstrategia; Piotroski; arvosijoittaminen; fundamenttianalyysi; momentum; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|