Hinnanalennuksen ja vahingonkorvauksen suhde irtaimen kaupassa - Heinonen, Johanna (My University, 2006)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on havainnollistaa sitä, kuinka lähellä toisiaan hinnanalennus ja välittömiä vahinkoja koskeva vahingonkorvaus ovat. Hinnanalennuksen laskentamenetelmä on liian monimutkainen toimiakseen käytännössä, jonka vuoksi hinnanalennuksen suuruus määrätään usein suhteessa korjauskustannuksiin. Tämä korjauskustannuksiin perustuva hinnanalennus muistuttaa hyvin paljon vahingonkorvausta. Koska perinteistä hinnanalennusta tavataan vain harvoin, ei ole itsestään selvää tarvitsemmeko edes koko hinnanalennusinstituutiota. Kauppalaki ja kuluttajansuojalaki muodostavat lähtökohdan, kun verrataan vahingonkorvauksen ja hinnanalennuksen suhdetta. Suoraa vastausta ei kuitenkaan aina ole löydetty suoraan laista, jolloin on käytetty apuna oikeustapauksia sekä oikeuskirjallisuutta. Lähteitä on pyritty käyttämään johdonmukaisesti siten, että saataisiin erilaisia näkökulmia hinnanalennuksen ja vahingonkorvauksen suhteesta. Hinnanalennus ei ole saanut samaa painoarvoa kirjallisuudessa kuin vahingonkorvaus, joten SisulaTulokkaan kirjoittama tutkimus hinnanalennuksesta on toiminut suurena apuna tätä tutkimusta tehtäessä. Tutkielmaa tehtäessä on havaittu, että hinnanalennus ja vahingonkorvaus pystytään teoriassa erottamaan toisistaan, mutta käytännössä tämä ei ole yhtä helppoa. Avainkysymykseksi nouseekin onko näiden seuraamusten välillä ratkaisevia eroja. Usein sitä on vaikeaa nähdä, jonka vuoksi hinnanalennuksen tarvetta tulisi harkita. Esimerkiksi vastuuperusteiden ja korvausten määrittely saattaisi helpottua, jos vahingonkorvaus ja hinnanalennus yhdistettäisiin yhdeksi ja samaksi seuraamukseksi. Seuraamuksen oikeudellinen luonnehdinta myös helpottuisi, jos nämä seuraamukset yhdistettäisi. Ei olisi enää ongelmaa siitä, että kutsuttaisiko seuraamusta hinnanalennukseksi vai vahingonkorvaukseksi.
Keywords: Hinnanalennus; vahingonkorvaus ja korjauskustannukset; fi=Talousoikeus|en=Business Law|