Henkilöstöjohtamisen toimintojen ulkoistaminen pk-sektorilla : Miten henkilöstökäytänteiden ulkoistamisella voidaan vaikuttaa pk yritysten toimintaan? - Järvelä, Julia (My University, 2025)
Pienten- ja keskisuurten yritysten henkilöstökäytänteitä, sekä niiden ulkoistamista on tutkittu vähäisissä määrin. Henkilöstöjohtaminen on pk-yrityksissä usein reaktiivista, eli tilanteisiin reagoidaan kulloisellakin hetkellä. Ulkoistamisella voitaisiin mahdollistaa myös pk-yrityksille henkilöstökäytänteiden toteuttaminen ammattitaitoisesti, joustavasti ja kustannustehokkaasti, koska pk-yrityksillä on usein rajalliset resurssit henkilöstökäytänteiden toteuttamiseen. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia pk-yritysten henkilöstökäytänteitä, tunnistaa niiden kehittämistarpeet sekä arvioida, miten henkilöstökäytänteiden ulkoistaminen voi tukea niiden toimintaa. Tutkimusongelmana on, että miten ulkoistamisella voidaan kehittää pk-yritysten henkilöstökäytänteitä ja mitä siinä on hyvä ottaa huomioon. Teorialuvuissa käsitellään henkilöstökäytänteitä ja ulkoistamista. Teoreettinen viitekehys sisältää henkilöstökäytänteiden yhdistämisen, eli henkilöstöjohtamisen. Lisäksi eri tutkijat ovat määritelleet ”parhaat henkilöstökäytänteet”. Ulkoistamisen viitekehys perustuu ydinkompetenssiteoriaan, jonka ideana on, että yritysten kannattaa keskittyä omaan ydinosaamiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastatteluiden avulla. Kohderyhmänä on kahdeksan pk-yritystä, joissa työntekijöitä on 25–124 henkilöä, haastateltavat yritysten edustajat tunsivat yritystensä henkilöstökäytänteet syvällisellä tasolla, nämä olivat vaatimukset tutkimukseen osallistumiseen. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä Gioia-metodin mukaisesti. Aineiston käsittelyyn hyödynnettiin NVivo -ohjelmistoa. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että pk-yrityksillä on usein rajalliset resurssit käytettävissä henkilöstöjohtamiseen. Ulkoistamisella pystytään luomaan joustavuutta heidän HR-tarpeisiinsa, ilman että täytyy palkata kokopäiväinen henkilöstöammattilainen, uuden työntekijän palkkaaminen, tulisi liian kalliiksi usealle pk-yritykselle, eikä olisi niin paljoa. Ulkoistetuilla henkilöstöpalveluilla saataisiin kustannustehokkaasti ammattitaitoista osaamista omien tarpeiden mukaan. Työn lopussa esitellään asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon henkilöstökäytänteitä ulkoistaessa niin yrityksen, kuin palveluntarjoajan näkökulmasta. Tärkeimpinä asioina korostuvat yrityksen puolesta tarpeen kartoittaminen ja sen kommunikointi ulkoiselle kumppanille, lisäksi on tärkeä yrittää luoda hyvä sosiaalinen suhde ja säilyttää HR:n ydinosaaminen yrityksen sisällä. Vastaavasti HR-kumppanin on tärkeä auttaa tarpeen kartoittamisessa, tarjota asiantuntijuutta, kommunikoida ja luoda luotettava sosiaalinen suhde.
Keywords: henkilöstöjohtaminen; ulkoistaminen; pienet ja keskisuuret yritykset; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|