Tilintarkastuksen odotuskuilu - kyselytutkimus kolmelle sidosryhmälle - Merontausta, Marko (My University, 2008)
Tutkielman tavoite on selvittää eroavatko tutkielmaan valittujen kolmen sidosryhmän näkemykset tilintarkastuksesta ja tilintarkastajan roolista tilintarkastajien lakisääteisestä toimenkuvasta, eli esiintyykö valittujen sidosryhmien odotusten ja tilintarkastajien suoritusten välillä odotuskuilu -ilmiötä. Tilintarkastuksen odotuskuilu määritellään yleisesti johtuvaksi siitä, että sidosryhmät odottavat tilintarkastajilta erilaista toimintaa kuin mitä lainsäädäntö tai tilintarkastajat itse omalta toiminnaltaan edellyttävät. Tilintarkastus on syntynyt enemmän käytännön tarpeisiin kuin teoreettisen kehityksen myötä. Omistuksen ja johdon eriytyminen on lisännyt tarvetta tilintarkastukselle. Osakkeenomistajien ohella myös muilla sidosryhmillä, kuten rahoittajilla ja viranomaisilla on tarve valvoa osakeyhtiöiden toimintaa. Yhtiön toiminnastaan ja taloudellisesta asemastaan antaman tiedon luotettavuus on erittäin tärkeässä roolissa sidosryhmien päätöksenteossa. Tilintarkastuksen tarkoituksena on tuottaa asiantuntijan riippumaton lausunto siitä ovatko yhtiön tilinpäätös, kirjanpito ja hallinto lainmukaiset. Tilintarkastajan on toiminnassaan otettava tarkastuskohteen sidosryhmät huomioon, mutta tarkastaja ei erityisesti edusta mitään sidosryhmää. Tutkielmaan valittiin tilinpäätös- ja tilintarkastusinformaation hyödyntämisen kannalta kolme keskeistä osakeyhtiön sidosryhmää: yritysten talousjohtajat, rahoituspäälliköt ja sijoitusanalyytikot. Tutkielmassa tilintarkastusinstituutiota ja tilintarkastajan toimenkuvaa tarkastellaan lainsäädännön ja kirjallisuuden avulla. Valittujen sidosryhmien käsityksiä ja odotuksia selvitetään kyselytutkimuksen avulla. Näin saatuja tuloksia verrataan tilintarkastajan lain ja hyvän tilintarkastustavan määrittämään toimenkuvaan. Vertailun tuloksena nähdään onko valittujen sidosryhmien käsityksissä ja odotuksissa havaittavissa odotuskuilu-ilmiötä.
Keywords: Tilintarkastaja; osakeyhtiön tilintarkastus; odotuskuilu; sidosryhmät; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|