Yksityisten sosiaalihuollon ympärivuorokautisten palveluiden ohjaus ja valvonta pohjanmaan maakunnissa - Ström, Aija (My University, 2013)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella miten kunnat huolehtivat lakisääteisen ohjauksen ja valvonnan toteutumisesta yksityisissä sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa palveluissa Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen kunnissa. Tarkastelun kohteena on vanhushuollon-, lastensuojelun, mielenterveyskuntoutujien- ja päihdehuollon palvelut. Kunta voi järjestää sosiaalihuollon palvelut itse tai ostaa yksityisiltä sosiaalihuollon palveluntuottajilta palveluita. Kunnan vastuulle kuuluu aina ostamiensa palveluiden ohjaus ja valvonta. Tutkimuksen viitekehyksenä on päätöksenteko, ohjaus ja valvonta. Näiden avulla pyritään kuvaamaan, kunnan valvontaa ja ohjausta sekä analysoimaan tutkimuksen aineistoa. Tutkimuksen kohderyhmänä oli sosiaalihuollon toiminnasta vastaavat virkamiehet pohjanmaiden alueelta. Tutkimus toteutettiin ennakkokyselyllä ja haastateltiin sosiaalihuollosta vastaavia virkamiehiä. Tutkimuksessa haastateltiin 11 vastaavaa kunnan virkamiestä pohjanmaiden kuntien alueelta. Haastatteluaineisto on käsitelty sisällönanalyysin avulla. Tutkimukseen osallistuvien kuntien sosiaalihuollon budjetista 5-34 % on käytetty yksityisten sosiaalihuollon palveluiden ostoon. Maakunnittain tarkasteltuna voidaan todeta että sosiaalihuollon budjetista Etelä-Pohjanmaan alueella ostopalveluihin on käytetty suhteellisesti eniten määrärahoja, seuraavana tulee Pohjanmaan alue ja vähiten varoja ostopalveluihin käytetään Keski-Pohjanmaalla. Yksityisiä sosiaalihuollon palveluntuottajia oli alueella yhteensä 91kpl. Tutkimuksen tulokset osoittavat että mikäli kunnan alueella oli sosiaalihuollon palveluita tarjolla, kunta myös käytti palveluja. Vertailussa mitä palveluita kunnat ostivat ja mitä palveluita kunnassa oli, voidaan todeta että vastaukset olivat identtisiä. Tutkimukseen osallistuneilla kunnilla ei ollut tehty mitään ohjauksen ja valvonnan toteutumiseksi. Tutkimusaineistossa haastateltavilla on hiukan vaikea sisäistää ohjausta ja valvontaa osana kunnan toimintaa. Valvonta toimintana tunnistettiin ohjausta paremmin. Ohjauksen tunnusmerkkejä on kuitenkin löydettävissä vuorovaikutuksessa palveluntuottajien kanssa. Tutkimusongelman kysymykseen miten kunnat ohjaavat ja valvovat yksityisiä sosiaalihuollon palveluita Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen kunnissa, on tässä tutkimuksessa saatu vastaus, ohjausta kunnissa tehdään, mutta välttämättä ohjausta ei tunnisteta ohjaukseksi eikä sitä toteuteta järjestelmällisesti. Kunnan valvontavelvollisuus ei toteudu ja toiminnan organisointia ei ole kehitetty.
Keywords: ohjaus; valvonta; yhteistyö; yksityiset ympärivuorokautiset sosiaalihuollon palvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede : hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma|