Luottoluokituksen muutoksen vaikutus yhtiön osakekurssiin - Pohjola, Paula (My University, 2010)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella, vaikuttavatko Moody`sin tekemät luottoluokitusten muutokset pohjoismaisten yhtiöiden osaketuottoihin erityisesti pitkällä aikavälillä. Yleisen analyysin lisäksi vastauksia pyrittiin löytämään jakamalla tutkimusaineisto pienempiin alaryhmiin muun muassa alkuperäisen luottoluokituksen tason perusteella. Tutkimusaineisto koostui yritysten pitkäaikaisten velkakirjalainojen luottoluokitusten muutoksista aikavälillä 2002–2009. Tutkielma käsittelee luottoluokituslaitos Moody`sin tekemiä luottoluokitusten nostoja ja laskuja pohjoismaisilla markkinoilla. Pohjoismaisia markkinoita kuvataan OMX Nordic 40 -indeksin avulla. Tutkimusmenetelmänä käytet-tiin tapahtumatutkimusta. Luottoluokituksen muutoksen vaikutusta osakemarkkinoihin tarkasteltiin sekä kuukausitasolla että eri sijoitushorisonteilla, jotka vaihtelivat kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Tutkimuksessa löydettiin tilastollisesti merkittäviä positiivisia tuottoja luottoluokituksen laskun jälkeen. Positiiviset tuotot alkoivat kasvaa kuuden kuukauden jälkeen ripeästi, ja ensimmäisen kahdentoista kuukauden jälkeen tuotot olivat tilastollisesti erittäin merkit-seviä. Positiiviset tuotot jatkuivat erittäin merkittävinä aina kolmanteen vuoteen saakka. Luottoluokituksen noston jälkeen havaittiin tilastolliselta merkitykseltään vain vähäisiä negatiivisia tuottoja. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin alkuperäisen luottoluokituksen tason olevan merkittävä tekijä siinä, kuinka vahvasti yhtiön osakekurssi luottoluokituk-sen muutokseen reagoi. Myös yhtiön osakekurssin havaittiin reagoivan erityisen vahvasti silloin, kun luokitusta laskettiin kerralla enemmän kuin yksi aste.
Keywords: Luottoluokitukset; rahoitusmarkkinat; tapahtumatutkimus; epänormaali tuotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|