Mikä tekee franchisingyrittäjästä kasvuyrittäjän? - Kosonen, Raili (My University, 2015)
Tutkimuksen pääongelma oli selvittää vastaukset kysymykseen: ”Mikä tekee franchising-yrittäjästä kasvuyrittäjän?” Tutkimusongelman alla oli kolme alaongelmaa. Ensimmäisenä alaongelmana oli tutkia, löytyykö franchising-alojen yrittäjiltä sellaisia yrittäjäpiirteitä ja ominaisuuksia, jotka mahdollistavat tai ovat jo mahdollistaneet kasvuyrittäjyyden tai olivat kasvun esteenä. Toisena alaongelmana oli tutkia millaisia kasvua mahdollistavia tai sitä hidastavia tekijöitä voitiin yrityksen liiketoiminnasta löytää. Kolmantena alaongelmana oli tutkia yrityksen toimintaympäristössä olevien tekijöiden vaikutusta kasvuun. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Työssä käytettiin e-kyselylomaketta. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Suomen franchising yhdistyksen varsinaiset- ja ehdokasjäsenet, rajattuna alkuperältään suomalaisiin ketjuihin, joiden liiketoiminta-alueena oli Suomi. Kohdejoukossa oli seitsemän ketjua, joilta saatiin neljänsadankuudenkymmenenviiden franchiseyrittäjän sähköpostiosoitteet e-lomakekyselyä varten. Tutkimukseen osallistui kuusikymmentäkuusi franchiseyrittäjää ja heidän vastauksensa olivat tutkimuksen aineistona. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kasvuyrittäjillä oli sellaisia yrittäjäpiirteitä- ja ominaisuuksia, jotka mahdollistavat kasvua. Tutkimuksessa saatiin selville myös yrityksen liiketoiminnan kasvua mahdollistavia ja hidastavia tekijöitä. Tutkimustulosten mukaan kasvua mahdollistaa myynnin, henkilökunnan ja markkinoinnin lisääminen sekä yritysostot. Kasvun esteinä olivat yritysten kustannusten lisääntyminen, yrittäjän työmäärän lisääntyminen. Toimintaympäristön kasvutekijöitä olivat markkinaosuuden kasvu sekä kasvun esteinä kiristyvä kilpailu ketjun sisällä ja markkinoilla.
Keywords: kasvuyrittäjä; kasvuyritys; kasvu; franchising; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|