Vankilan tarkastustoiminta ja päihteettömyyden valvonta - Vainio, Jesse; Paasonen, Jyri (Edita, 2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan Rikosseuraamuslaitoksen toimivaltuuksia tarkastustoiminnassa ja päihteettömyyden valvonnassa sekä vankiloiden henkilöstön näkemyksiä aiheesta. Tutkimus jakautuu lainopilliseen ja empiiriseen tutkimusosaan. Toinen luku on lainopillinen, jossa tarkastellaan vankeuslain keskeisiä säännöksiä tarkastustoiminnan ja päihteettömyyden valvonnan näkökulmasta. Tavoitteena on ensinnäkin selvittää, että milloin ja miten kyseisiä säännöksiä voidaan soveltaa, ja toiseksi, ovatko nykyiset säännökset riittäviä. Tutkimuksen empiirisen osan tavoitteena on puolestaan selvittää kyselytutkimuksen avulla vankiloiden henkilöstön kokemuksia ja näkemyksiä tarkastustoiminnasta sekä päihteettömyyden valvonnasta. Kolmannessa luvussa kuvataan vankilan henkilöstön kyselyn toteuttaminen ja tutkimusmenetelmät sekä esitetään empiirisen analyysin tulokset. Viimeisessä luvussa esitetään kokoavia johtopäätöksiä.
Keywords: Huumausaine; Päihdehuolto; Rikosseuraamuslaitos; Vankeinhoito; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|