Yrityksen käyttöpääoman hallinnan vaikutus yrityksen kannattavuuteen - Vaaranen, Mari (My University, 2009)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää onko yrityksen käyttöpääoman hallinnalla vaikutusta yrityksen kannattavuuteen. Käyttöpääoman hallintaa tarkasteltiin sekä kokonaisvaltaisesti että jakamalla se osakomponentteihin: myyntisaamiset, ostovelat ja varasto. Aikaisempien tutkimusten perusteella muodostettiin neljä hypoteesia, joita testattiin regres-sioanalyysillä. Regressioanalyysiin sisällytettiin aikaisemmissa tutkimuksissa todettuja kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä, mutta tarkastelun kohteena olivat erityisesti käyttöpääoman hallintaa kuvaavat muuttujat. Nämä muuttujat olivat myyntisaamisten-, varaston- ja ostovelkojen kiertoajat sekä näiden yhdistelmä, cash conversion cycle (CCC), joka kuvaa käyttöpääoman hallintaa kokonaisvaltaisesti. Käyttöpääomalla viitataan niihin yrityksen voimavaroihin, joita se käyttää päivittäisten toimintojen ohjaamiseen. Käyttöpääomaa ja sen hallintaa käsitellään kirjallisuudessa paljon vähemmän kuin esimerkiksi pitkäaikaisiin rahoituspäätöksiin liittyviä asioita. On syytä kuitenkin muistaa, että useassa yrityksessä lyhytaikaiset varat ovat suurin erä koko taseesta. Tämän vuoksi niiden hallinnointi sekä seuranta vaativat yritysjohdolta huomattavan panostuksen. Monesti etenkin pienille yhtiöille käyttöpääoma ja sen hallinta ovat erittäin keskeisiä alueita yrityksen menestymiselle ja hyvinvoinnille. Tutkimusaineisto koostui suomalaisista yksityisistä osakeyhtiöistä, joiden tilinpäätöstiedot kerättiin Suomen Asiakastiedon Voitto+ -tietokannasta. Havaintoaineistoon kuuluvien yri-tysten toimialana on tukkukauppa. Tilastollisten testien perusteella todettiin, että yrityksen käyttöpääoman hallinnalla on vaikutusta yrityksen kannattavuuteen, kun kannattavuutta kuvaavana tekijänä käytettiin brutto liikevoittoa. Tilastollinen yhteys kannattavuuden kanssa löytyi varaston kiertoajalla ja CCC:lla. Myyntisaamisten- ja ostovelkojen kiertoajalla erikseen tarkasteltuina ei tutkimustulosten mukaan ole vaikutusta yrityksen kannattavuuteen.
Keywords: Käyttöpääoma; cash conversion cycle; kannattavuus; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|