Varastoon sitoutuneen pääoman vähentäminen laajennetun abc-analyysin avulla. - Joensuu, Jan-Alex (My University, 2015)
Tämän tutkielman tutkimusongelma on varastoon sitoutuneen pääoman vähentäminen palvelun laatua heikentämättä. Tähän perustuu myös tutkimuskysymys: ”Voiko case-yrityksen varastoon sitoutunutta pääomaa vähentää merkittävästi heikentämättä palvelun laatua?” Tutkimusongelma juontuu kolmesta hypoteesista: (1) ”Ylisuuret varastot sitovat pääomaa ja aiheuttavat turhia kustannuksia.”, (2) ”Case-yrityksen varastoon sitoutunutta pääomaa voidaan vähentää heikentämättä palvelun laatua.” ja (3) ”Case-yrityksen varastonimikkeiden riitto vaihtelee merkittävästi eri nimikkeiden välillä.” Hypoteeseista mainittakoon se, että sekä teoria että empiiriset tulokset vahvistavat hypoteesien olevan totuudenmukaisia. Tutkielman ensisijaisena tavoitteena on vähentää case-yrityksen, eli oululaisen keittiökalusteita myyvän ja valmistavan yrityksen varastoon sitoutunutta pääomaa. Pääasiassa tutkielma on suunnattu case-yrityksen materiaalihallinnon käyttöön, mutta samat teoriat pätevät myös muissa yrityksissä. Tutkielmassa käytetyt lähdemateriaalit koostuvat pääasiassa tieteellisistä painetuista kirjoista ja artikkeleista. Teoriaosuudessa käsiteltiin yleisesti varastojen hyötyjä ja haittapuolia. Lisäksi esiteltiin lyhyesti varastoinnin tärkeimmät tunnusluvut, erilaisia ohjaustapoja sekä käytiin ABC-analyysin ja hankinnan teoriaa läpi. Tutkielma suoritettiin luokittelemalla MS Excel 2013-taulukkolaskentaohjelmaa hyödyntäen case-yrityksen varastonimikkeet eri luokkiin ABC-analyysin mukaisesti menekin perusteella. Nimikkeille tehtiin lisäksi XYZ-luokittelu komponentin kriittisyyden perusteella tuotannon näkökulmasta ja laskettiin sekä nimike- että luokkakohtaisia varaston tunnunlukuja. Tämän jälkeen näitä lukuja analysoitiin ja analyysin perusteella tehtiin johtopäätöksiä. Empiirisessä osuudessa esitellyn tutkimuksen tulokset osoittivat, että case-yrityksen varastoon sitoutunutta pääomaa voitaisiin realistisesti laskea yli 20 % palvelun laatua heikentämättä, eli huonontamatta varaston toimituskykyä. Samalla havaittiin nykyisissä materiaalihankinnan menetelmissä olevan kehityskohteita, ja esiteltiin näille kohteille mahdollisia parempia toimintamalleja.
Keywords: Varastonhallinta; ABC-analyysi; XYZ-analyysi; Palvelutaso; Varaston kiertonopeus; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|