”Resilienssi ei vaadi sirkustemppuja vaan rehellistä ja luotettavaa toimintaa” : Työntekijän resilienssin tukemisen keinot henkisesti kuormittavissa tilanteissa - Lehto, Elina (My University, 2026)
Resilienssi on noussut viime vuosina yhteiskunnallisessa keskustelussa keskeiseksi käsitteeksi. Työelämässä kohdataan jatkuvasti aikapainetta, resurssipulaa, epävarmuutta, muutoksia ja kriisejä. Tarkastelun kohteeksi ovat nousseet erityisesti yksilöiden, yhteisöjen ja kuntien kyky sopeutua, selviytyä ja palautua vaikeista sekä henkisesti kuormittavista tilanteista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten työnantaja voi tukea ja vahvistaa työntekijän resilienssiä työn henkisesti kuormittavissa tilanteissa työntekijöiden tarpeet huomioiden. Tutkimus toteutettiin toimeksiantona kaupunkiorganisaatiolle. Organisaatiossa työntekijöiden henkiseen kuormitukseen liittyvät kysymykset ovat nousseet keskeiseksi työhyvinvoinnin teemaksi. Kaupungin nimeä ei tuoda esiin tutkielmassa, koska sillä se ei ole merkitystä tutkimuksen tulosten tai niiden tulkinnan kannalta. Tutkimus pohjautuu kolmeen tutkimuskysymykseen 1) Millaisia henkisesti kuormittavia tilanteita työntekijät kohtaavat työssään kaupungin eri toimialoilla? 2) Miten työntekijät kokevat oman resilienssinsä työssä kohdatuissa henkisesti kuormittavissa tilanteissa? 3) Millaisia kehittämistarpeita henkilöstö tunnistaa organisaatiossa työntekijöiden resilienssin vahvistamiseksi? Tutkimuskysymysten kautta kysely rakennettiin kolmeen eri aihealueesta 1) henkisesti kuormittavat tilanteet 2) työntekijöiden resilienssi ja 3) työnantajan tukemisen keinot. Tutkimus toteutettiin sähköisenä tutkimuskyselynä, joka koostui sekä määrällisistä että laadullisista kysymyksistä. Tutkimuskohteena oli koko kaupunkiorganisaation henkilöstö, ja aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Tutkimus tavoitti yhteensä 242 vastaajaa. Määrällinen aineisto analysoidaan kuvailevan tilastoanalyysin avulla ja laadullinen aineisto sisällönanalyysillä. Tuloksia tarkastellaan asiakokonaisuuksina. Resilienssin vahvistaminen yhdistetään helposti koulutuksiin, jotka tosiasiallisesti ovat usein irrallaan työn arkisista vaatimuksista ja kohdatuista tilanteista. Tutkimustulokset osoittavat, että työntekijöiden resilienssin vahvistaminen lähtee organisaation perusrakenteista. Työntekijät kaipaavat ensisijaisesti johtajilta ja esihenkilöiltä tukea, arvostusta ja epäkohtiin puuttumista. Tämä tutkimus keskittyy työnantajan vastuuseen työntekijöiden resilienssin vahvistumisessa, mutta vastuu on yhtä lailla yksilöillä. Henkilökohtaiset voimavarat vahvistavat kykyä hyödyntää työnantajan tarjoamia resursseja sekä tukimuotoja.
Keywords: resilienssi; psyykkinen kuormittavuus; työntekijät; johtaminen; esihenkilötyö; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|