Optiojärjestelmien ja voitonjakopolitiikan välinen suhde: Empiirinen tutkimus vuosilta 1998 - 2005 - Teikari, Mikko (My University, 2006)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää optiojärjestelmien ja voitonjakopolitiikan välistä suhdetta. Yhtiöiden voitonjakokeinoina esitellään osingon maksu ja omien osakkeiden takaisinostaminen. Tutkielmassa tarkastellaan onko optiojär-jestelmillä vaikutusta voitonjakopolitiikan valintaan. Tutkielmassa tarkastellaan myös optiojärjestelmän osinkosuojauksen vaikutusta voitonjakopolitiikkaan ja tarkastellaan voitonjaon kehittymistä vuosien 1998 ja 2005 välisenä aikana. Li-säksi tutkielmassa tarkastellaan onko markkinatilanteen muutoksella vaikutus-ta voitonjakopolitiikan valintaan. Tutkielmaan on otettu mukaan markkina-arvoltaan Helsingin pörssin päälistan 25 suurinta yhtiötä. Tarkastelu ajanjaksoksi on valittu vuosien 1998 ja 2005 väli-nen aika. Havaintoaineisto koostuu näin ollen 200:sta havainnosta. Yhtiöt on valittu jokaisen vuoden viimeisen päivän markkina-arvon mukaan. Tutkimus-menetelmänä on käytetty ristiintaulukointia ja testeinä on käytetty khiin neliö –testiä ja kontingenssikerroin testiä. Tutkimustulosten mukaan optiojärjestelmillä ei ole vaikutusta voitonjakopoli-tiikan valintaan. Myöskään optiojärjestelmän osinkosuojauksella ei ole merkit-tävää vaikutusta voitonjakopolitiikkaan. Sen sijaan markkinatilanteen muutok-silla oli merkitystä voitonjakopolitiikkaan, mutta tulosta ei voida pitää reliaabe-lina. Kokonaisvoitonjako on kasvanut rajusti 2000-luvun aikana.
Keywords: Optiojärjestelmä; voitonjakopolitiikka; osakkeiden takaisinostaminen; osinkosuojaus.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|