Piru irti Pohjanmaalla: Tarkastelussa Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos pirullisena ongelmana - Lundström, Niklas (My University, 2009)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tuottaa uudenlainen lähestymistapa kuntaliitostutkimukseen ja kuntaliitosten problemaattisuuteen. Kuntaliitoksia on tähän mennessä tutkittu melkein pelkästään demokratian, taloudellisuuden ja tehokkuuden kautta. Kuntaliitoksia tapahtuu jatkuvasti ja yhä kiihtyvään tahtiin. Tutkimusongelmana on tutkia Vaasan ja Mustasaaren välistä kuntaliitosta pirullisena ongelmana. Ensimmäisenä selvitetään, mitä ovat pirulliset ongelmat. Toisena, voidaanko Vaasan ja Mustasaaren välistä kuntaliitosta pitää pirullisena ongelmana. Kolmantena tehtävänä on pohtia, voidaanko tämän tutkimuksen kautta saada joku uusi ratkaisumenetelmää tai lähestymistapaa Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitokseen. Wicked-problematiikka liittyy läheisesti kompleksisuusajatteluun. Wicked-problematiikkaan kuuluu kaksi keskeistä käsitettä, kesyt ja pirulliset ongelmat. Niitä voidaan pitää toistensa vastakohtina. Kesyille ongelmille on aina löydettävissä objektiivisesti oikea ratkaisu. Tiedetään myös milloin ongelma on ratkaistu. Pirullisiin ongelmiin puolestaan on mahdotonta löytää oikeaa ratkaisuvaihtoehtoa. Jokainen intressiryhmä määrittelee itse omasta subjektiivisesta näkökulmastaan parhaan ratkaisun. Pirullisen ongelman määritteleminen on kiinni ryhmien omasta subjektiivisesta näkemyksestä. Toiselle ryhmälle ratkaisu voi olla hyvä, kun taas toiselle pahin mahdollinen. Pirulliset ongelmat ovat oire jostain ylemmän tason ongelmasta. Pirulliset ongelmat ovat aina pohjimmiltaan uniikkeja vaikka monet ongelmat voidaan ryhmitellä kuuluvaksi johonkin tiettyihin ryhmiin. Monet poliittiset sekä sosiaalisesti latautuneet ongelmat ovat pirullisia. Pirullisia ongelmia ei voi ratkaista perinteisin lineaarisin ratkaisumenetelmin, vaan on käytettävä innovatiivisia ei-lineaarisia menetelmiä. Tutkimuksen empiirisessä osassa haastateltiin 10 Vaasan ja Mustasaaren keskeistä kunnallispoliitikkoa ja virkamiestä. Haastatteluiden metodina käytettiin teema- ja lomakehaastattelun välimuotoa. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena voidaan pitää sitä, että Vaasan ja Mustasaaren välinen mahdollinen kuntaliitos on pirullinen ongelma. Pirullisuus kyseisessä kuntaliitoksessa näyttäytyy faktan ja fiktion sekoittamisessa, kaupungin ja maaseudun kulttuurien eroissa, kieliasioissa sekä niihin liittyvissä identiteettiasioissa. Keskeisimpinä ongelmina voidaan pitää kieleen liittyviä ongelmia sekä siihen ja moneen muuhun asiaan liittyviä arvoja. Mielenkiintoista on myös se, että molempien kuntien suurimmalla puolueella, ruotsalaisella kansanpuolueella on erittäin suuri rooli ja vastuu kuntaliitoksesta sekä sitä, että puolueella itsellään on sisäinen pirullinen ongelma. Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosta voidaan pitää myös uniikkina Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosta on pyritty ratkomaan lineaarisin ongelmanratkaisumenetelmin. Nämä menetelmät eivät toimi pirullisiin ongelmiin. On löydettävä täysin uudenlainen lähestymistapa, joka voi löytyä kompleksisuusajattelusta. Lähestymistavan tulisi olla epälineaarinen. Ei tulisi lyödä ennalta lukkoon mitä pyritään saamaan aikaiseksi, vaan välillä suunnitella ja välillä antaa tilaa itseorganisoitumiselle.
Keywords: Kuntarakenne; kuntaliitokset; kompleksisuus; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|