Navigating Geopolitical Risk : Entry Mode Strategies of Resource-Limited Internationalising SMEs - Karttunen, Ella (My University, 2026)
Pienet ja keskisuuret yritykset (Pk-yritykset) ovat modernien talouksien kulmakivi, sillä ne ovat talouskasvun sekä vakauden keskeisiä ajureita, vastaten merkittävästä osasta innovaatioita ja työllisyyttä. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi sekä kasvun turvaamiseksi kansainvälistyminen on mo- nille Pk-yrityksille välttämättömyys, sillä se mahdollistaa pääsyn uusille markkinoille ja resurs- seille. Toisin kuin suuryrityksillä, Pk-yrityksillä on usein rajoitteita, kuten rajallinen pääoma sekä rajalliset mahdollisuudet hajauttaa riskejä useille markkina-alueille. Nämä resurssirajoitteet al- tistavat yritykset globaalien markkinoiden häiriöille, kuten kasvaville geopoliittisille riskeille. Viime aikoina kansainväliset jännitteet ja konfliktit ovat muuttaneet kansainvälistyvien Pk-yri- tysten markkinaympäristöä merkittävästi. Täten on korostettava ymmärrystä siitä, miten rajalli- silla resursseilla yritykset voivat selviytyä näistä epävarmuustekijöistä. Tämän tutkimuksen teo- reettinen viitekehys perustuu resurssipohjaiseen näkemykseen (RBV), jonka avulla tarkastellaan Pk-yritysten navigointia geopoliittisessa epävarmuudessa ja kuinka tämä heijastuu kansainvälis- tymisprosessin entry-muotostrategioihin. Tutkimus pyrkii täyttämään aukkoa aiemmassa tutkimuksessa, joka on painottunut epätasapai- noisesti joko suuryrityksiin tai tarkastellut kansainvälistymistä yleisemällä tasolla. Tutkimus ana- lysoi erityisesti riskienhallinnan ja strategisen joustavuuden välistä suhdetta päätöksenteossa. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että geopoliittiset riskit ohjaavat Pk-yrityksiä kohti mata- lan sitoutumisasteen entry-muotostrategioita. Pk-yritysten resilienssi epävarmassa ympäris- tössä perustuu operatiivisen ketteryyden sekä verkostojen hyödyntämiseen. Löydökset osoitta- vat, miksi Pk-yritykset suosivat joustavia rakenteita suorien investointien sijasta kohdatessaan geopoliittisesti riskialttiita markkinoita. Löydökset korostavat myös sitä, että pienten ja keski- suurten yritysten selviytyminen epävarmassa ympäristössä ei perustu fyysisiin resursseihin, vaan aineettomaan pääomaan, kuten strategisiin verkostoihin ja johdon kokemukseen, jotka toimivat kriittisinä tiedonvälittäjinä. Tämän tutkimuksen tuloksia voivat hyödyntää sekä Pk-yri- tysten johto sekä viennin asiantuntijat suunnitellessaan kansainvälistymisstrategioita, jotka ot- tavat huomioon geopoliittiset riskit.

Small and medium-sized enterprises (SMEs) are the cornerstone of modern economies, as they are key drivers of economic growth and stability, accounting for a significant share of innovation and employment. In order to maintain competitiveness and secure growth, internationalisation is essential for many SMEs, as it enables them to access new markets and resources. Unlike multinational corporations, SMEs often face constraints such as limited capital and limited opportunities to spread risks across multiple markets. These resource constraints expose them to global market disruptions, such as growing geopolitical risks. Recently, international tensions and conflicts have significantly changed the market environment for internationalising SMEs. Therefore, it is important to understand how companies with limited resources can cope with these uncertainties. The theoretical framework of this study is based on the resource-based view (RBV), which examines the navigation of SMEs in geopolitical uncertainty and how this is reflected in the entry strategies of the internationalisation process. The study aims to fill a gap in previous research, which has either focused disproportionately on large companies or examined internationalisation more generally. The study specifically analyzes the relationship between risk management and strategic flexibility in decision-making.The results of the study suggest that geopolitical risks drive SMEs towards low-commitment entry strategies. The resilience of SMEs in an uncertain environment is based on operational agility and the utilization of networks. The findings show why SMEs prefer flexible structures over direct investments when facing geopolitically risky markets. The findings also highlight that the survival of SMEs in an uncertain environment is not based on physical resources, but on intangible capital, such as strategic networks and management experience, which act as critical information brokers. The results of this study can be used by both SME management and export experts when designing internationalization strategies that take geopolitical risks into account.
Keywords: small and medium-sized enterprises; internationalisation; risks; risk management; geopolitics; international market; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; fi=Kansainvälisen liiketoiminnan kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in International Business|