Helsingin ulkomaalaistaustaisvaltaisten osa-alueiden taloudellinen kehitys - Tura, Leevi (My University, 2026)
Tässä työssä tutkitaan kolmea Helsingin osa-aluetta, joissa oli vuonna 2020 korkein suhde ulkomaalaistaustaisia osa-alueen väestöstä. Tarkastelussa ovat asumiseen ja sosioekonomisen asemaan liittyvät muuttuja, sekä niiden kehitys yli ajan. Tavoitteena on selvittää, miten voimakas ulkomaalaistaustaisten alueellinen keskittyminen ilmenee taloudellisesti osa-alueiden tasolla. Tutkimusalueita vertaillaan Helsinkiin ja pääkaupunkiseutuun. Teoriaosuudessa käsitellään etnistä eriytymistä selittäviä teorioita ja asuinpaikan valintaa havainnollistavia empiirisiä esimerkkejä muista maista. Myös keskittymien vaikutusta muihin sosioekonomisiin muuttujiin, kuten työhön ja koulutukseen käsitellään. Empiirisessä osiossa osa-alueita tarkastellaan tilastollisen datan avulla. Vertauskohdat Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta ovat osittain otettu olemassa olevasta tutkimuskirjallisuudesta. Ulkomaalaistaustaiset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa keskenään, eivätkä he ole jakaantuneet tasaisesti Helsinkiin. Osa-alueiden ulkomaalaistaustaisista on tietyt kansallisuudet yliedustettuina, joka osaltaan vaikuttaa tuloksiin. Osa-alueilta löydettiin muuttujia, jotka olivat alueen ulkomaalaistaustaisen väestön lukuja korkeampia, mutta myös lukuja, jotka olivat samantasoisia. Tulokset eivät kuitenkaan osoita äärimmäisiä poikkeamia etenkään seudun ulkomaalaistaustaisesta väestöstä, eivätkä siten puolla Helsingin segregoitumista.
Keywords: maahanmuuttajat; asuminen; Helsinki; muuttoliike; asuinalueet; pääkaupunkiseutu (Suomi); alueelliset erot; sosioekonominen asema; eriytyminen; maahanmuutto; segregaatio; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|