Urheilullisen menestyksen ja palkkojen vaikutus osakeyhtiömuotoisten SM-liigaseurojen taloudellisiin tunnuslukuihin - Lähteenmäki, Jari (My University, 2009)
SM-liiga on ollut suljettuna 2000-luvulla. Yhtenä tavoitteena on ollut parantaa seurojen taloutta. Tutkielman tavoitteena oli tutkia, vaikuttavatko urheilullinen menestys ja palkat SM-liigaseurojen kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen arvoihin. Tutkielman aineistona oli VOITTO+ -tietokannasta saadut SM-liigaseurojen tilinpäätökset ja tunnusluvut alkaen kaudesta 2001–02 kauteen 2006–07. Liigaseurat jaettiin kausittain menestyksen pohjalta hyvin ja huonosti menestyneisiin ja palkkamenojen pohjalta suuriin ja pieniin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kaksisuuntaista varianssianalyysia. Molemmilla selittävillä tekijöillä eli urheilullisella menestyksellä ja palkoilla todettiin olevan merkittävä vaikutus kannattavuuden tunnuslukuihin, palkoilla jopa erittäin merkittävä vaikutus käyttökateprosenttiin. Sen sijaan maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukuihin ei palkoilla ollut mainittavaa vaikutusta, mutta urheilullisella menestyksellä todettiin olevan melkein merkitsevä vaikutus. Tunnuslukujen keskiarvotarkasteluissa todettiin SM-liigaseurojen kannattavuuden olevan heikko. Paras kannattavuus oli hyvin menestyneillä ja pieniä palkkoja maksaneilla seuroilla. Maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnusluvut olivat tyydyttävällä tasolla, hyvin menestyneillä ja suuria palkkoja maksaneilla seuroilla jopa hyvällä tasolla.
Keywords: SM-liiga; jääkiekko; varianssianalyysi; tunnusluvut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|