Essays on emerging market finance - Dimic, Nebojsa (Vaasan yliopisto, 2017)
Väitöskirjan tavoitteena on tutkia kehittyvien markkinoiden tärkeimpien omaisuusluokkien ominaisuuksia. Neljässä erillisessä esseessä tarkastellaan kehittyvien markkinoiden osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoiden ominaispiirteitä. Ensimmäisessä esseessä tutkitaan kehittyvien markkinoiden osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen välistä korrelaatiota. Tulokset osoittavat, että osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen väliseen korrelaatioon vaikuttaa merkittävästi valittu aikaperiodi. Lyhyen aikavälin korrelaatio voi muuttua nopeasti, ollen negatiivinen suurimman osan ajasta, kun taas pitkän aikavälin korrelaatio pysyy positiivisena suurimman osan ajasta. Tärkeimmät selittävät tekijät osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen väliselle korrelaatiolle ovat keskuspankkien rahapolitiikka, inflaatio ja osakemarkkinoiden epävarmuus. Toisessa esseessä tutkitaan sijoituspäätösten ajoittamista kehittyvien markkinoiden osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen hintasuhteita hyödyntämällä. Tulokset osoittavat, että kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjalainoilla on osakkeille tyypillisiä piirteitä, eikä niitä siitä syystä tulisi pitää turvallisina sijoituksina suhteessa kehittyvien markkinoiden osakkeisiin. Väitöskirjan kolmas essee keskittyy erityisesti analysoimaan poliittisen riskitekijän vaikutusta osaketuottoihin kehittyneissä, kehittyvissä sekä reunamarkkinoihin kuuluvissa maissa. Tulokset osoittavat, että poliittinen riskitekijä on hinnoiteltu osakkeisiin kaikilla tutkituilla osakemarkkinoilla, mutta myös eroavaisuuksia löytyy markkinoiden välillä. Neljäs essee laajentaa väitöskirjan ulottuvuutta ja tarkastelee yritysten kansainvälistä velkarahoitusta. Tulokset osoittavat, että yhdysvaltalaisten yritysten kansainvälistymisestä saamat hyödyt eroavat merkitsevästi riippuen siitä, mihin maahan ne kansainvälistyvät. Joukkovelkakirjojen liikkeellelasku kehittyvissä maissa vaikuttaa haitallisesti yritysten markkina-arvoon, kun taas kehittyneistä maista haettu velkarahoitus nostaa markkina-arvoa.

This thesis studies various aspects of major financial asset classes in emerging markets. Four interrelated essays explore the attributes and investigate the risk characteristics of equity and debt markets in emerging countries. The first essay examines the relationship between the emerging market stocks and bonds. The results show that time-varying stock-bond correlation patterns vary significantly between time horizons. In the short horizon, the correlation changes the sign rapidly showing sustainable negative episodes, while in the long horizon the correlation stays positive most of the time. Important factors influencing stock-bond correlation are monetary policy stance, inflation and stock market uncertainty. The second essay studies the characteristics of emerging market stocks and bonds by using their relative yields as a foundation for various market timing investment strategies. The findings demonstrate that emerging market bonds have equity-like characteristics and should not be assigned the properties of a safe investment relative to emerging market stocks. The third essay focuses specifically on risk characteristics of emerging equity markets by investigating how determinants of political risk factor affect stock returns of developed, emerging and frontier markets. The results show that composite political risk is priced in all three stock market categories, but the effect of individual components varies across different markets. The fourth essay extends the scope of the dissertation and examines the issues surrounding the cross-border raising of debt capital in developed and emerging market environments. The results reveal that the benefits of internationalization for US firms differ sharply depending on the specific market into which they internationalize. Firms that issue debt to emerging markets experience a negative valuation effect while internationalization improves valuation for firms issuing debt in developed markets.
Keywords: kehittyvät markkinat; osakkeet; fi=Liiketaloustiede|sv=Företagsekonomi| en=Business Administration|