Yritysten ominaisuuksien heijastuminen ympäristöraportoinnin laajuuteen vuosikertomuksissa - Rutanen, Heidi Tuulia (My University, 2004)
Tutkielman ongelmana on yritysten ympäristöraportoinnin laajuuteen liittyvät muuttujat ja niiden avulla selittäminen raportointilaajuutta vuonna 1997 ja myös se, minkä alan yritykset raportoivat enemmän ympäristöasioihin liittyvää tietoa. Tutkielmassa tutkitaan ensin erotteluanalyysillä yritysten raportointilaajuutta eli tässä tapauksessa kumpi teollisuuden haara raportoi enemmän: metalliteollisuuden vai kemian- ja muoviteollisuuden alan yritykset. Tämän jälkeen tutkielmassa analysoidaan regressioanalyysin avulla sitä, miten selittäjät vaikuttavat raportointi-innokkuuteen. Aineistona ovat vuoden 1997 suurimpien suomalaisten metalliteollisuuden ja kemian- ja muoviteollisuuden alojen vuosikertomukset. Lisäksi tutkielmassa on analysoitu myös mahdolliset englanninkieliset vuosikertomukset.. Aineiston pohjana on ollut Yhdistyneiden kansakuntien raportointipohja vuodelta 1991. Sen mukaan listattiin vuosikertomuksista raportointiaiheista. Tämän jälkeen siirryttiin toiseen vaiheeseen eli erotteluanalyysiin. Erotteluanalyysin jälkeen seurasi kolmas vaihe eli regressioanalyysi. Hypoteesina pro-gradutyössä oli ensinnäkin se, että kemian-ja muoviteollisuuden alojen yritykset raportoisivat enemmän ympäristöön liittyvistä asioista. Hypoteesi ei pitänyt paikkansa vaan metalliteollisuus osoittautui laajemmaksi raportoivaksi teollisuuden haaraksi. Toisena hypoteesina oli että ainakin sidosryhmien eli tässä tapauksessa henkilöstön arveltiin vaikuttavan raportointilaajuuteen. Tämäkään hypoteesi ei pitänyt paikkansa.
Keywords: Ympäristöraportointi; Ympäristöraportoinnin avoimuuspolitiikka; Regressioanalyysi; Erotteluanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|