Plussa kanta-asiakasjärjestelmän käyttöönoton vaikutus päivittäistavarakauppojen kannattavuuteen - Vaaranmaa, Mari (My University, 2005)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää vaikuttaako Plussa kanta-asiakasjärjestelmän käyttöönotto päivittäistavarakauppojen kannattavuuden tunnuslukujen arvoihin. Teoriaosassa käydään läpi ensin päivittäistavaroiden vähittäiskauppaa Suomessa sekä sen rakennetta ja kehitystä. Seuraavaksi kerrotaan hieman Kesko-konsernista ja esitellään Ruokakeskoon kuuluvat kauppaketjut. Tämän jälkeen käsitellään kanta-asiakasmarkkinointia sekä siihen liittyviä käsitteitä. Lisäksi kerrotaan kanta-asiakasjärjestelmistä yleisellä tasolla, ja perehdytään Plussa kanta-asiakasjärjestelmään ja sen ominaispiirteisiin tarkemmin. Lopuksi ennen empiiristä osaa käydään läpi tunnuslukuanalyysiä ja kannattavuuden mittaamista tunnuslukujen avulla. Tutkimusaineisto on kerätty Voitto+ -tietokannasta vuosilta 1996–1999. Tutkimusmenetelmänä on Event study, ja tilastollisena tutkimusmenetelmänä käytetään t-testiä ja yksisuuntaista varianssianalyysiä. Tutkimuksessa ainoastaan nettotulosprosentin osalta saatiin tilastollisesti melkein merkitsevä tutkimustulos. Muiden tunnuslukujen osalta voidaan sanoa, että tunnuslukujen arvot parantuivat kanta-asiakasjärjestelmän käyttöönoton jälkeisenä ajanjaksona, mutta tulokset eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Kaupparyhmittäisessä vertailussa kannattavuustunnuslukujen keskiarvoerot eivät eronneet tilastollisesti merkitsevästi toisistaan.
Keywords: Kanta-asiakasjärjestelmä; kannattavuus; event study; keskiarvotestit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|